ABD pazarındaki panel fiyatları yükseliyor

GTM Research çalışmasına göre ABD pazarındaki ortalama panel fiyatları 2012’nin ikinci çeyreğindeki seviyeye yükseldi.

 

Çinli güneş paneli üreticilerinin ABD pazarına sundukları ürünlerin fiyatlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 9 oranında yükseldiği bildirildi.

 

ABD merkezli araştırma kuruluşu GTM Research tarafından yapılan bir çalışmaya göre, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Çinli ve Tayvanlı firmalar aleyhine temmuz ayı sonunda getirilen ek gümrük vergileri bu üreticilerin ABD pazarına sundukları ürünlerin watt başına ortalama fiyatlarının yılın ikinci çeyreğindeki 0.70 dolar seviyesinden, üçüncü çeyreğinde 0.78 dolara yükselmesine neden oldu.

 

Kuruluşa göre bu karar Çinli üreticiler tarafından ABD’de satılan modüllerin fiyatının, dünyanın diğer bölgelerinde satılan benzer ürünlere göre yüzde 17 oranında daha yüksek olmasına da yol açmış durumda.

 

GTM Research çalışmasında, bu durumun Çinli firmalar için ABD pazarında Malezya, Singapur ve Güney Kore’de üretim yapan rakiplerine göre avantaj kaybına neden olduğunun da altı çizildi.

 

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Çinli güneş paneli üreticileri aleyhine açılan soruşturmaya bağlı olarak 25 Temmuz’da Çin ve Tayvan’dan ithal edilen güneş panellerine yüzde 10,74 ila yüzde 165,04 arasında değişen oranlarda ek gümrük vergileri getirilmesi hükmü getirilmişti.

 

Henüz ön karar ve geçici olma özellikleri taşıyan hükmün kalıcı hale gelebilmesi için öncelikle bakanlığın nihai kararını açıklaması gerekiyor. Bakanlık uygulamanın devamı yönünde hüküm verirse, kararın yürürlüğe girmesi için ayrıca ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından görüşülerek onaylanması gerekiyor. Bakanlığın nihai kararını bu yılın Aralık ayında vermesi, Komisyon’un ise görüşünü gelecek yılın Ocak ayında açıklaması bekleniyor.

 

Soruşturma Alman SolarWorld şirketinin ABD kolu tarafından 31 Aralık 2013 tarihinde yapılan başvuruya istinaden açılmıştı. Şirket tarafından yapılan başvuruda Çinli güneş paneli üreticilerinin ABD makamları tarafından kendileri aleyhine 2012 yılında getirilen anti-damping uygulamasını aşmak için ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden ABD’ye ihraç ettikleri iddia edilmişti.

 

Bununla birlikte Çin ABD’de yapılan bu uygulamaların uluslararası ticaret hukukuna aykırı olduğu gerekçesi ile Dünya Ticaret Örgütü’ne yaptığı başvuru ise 14 Temmuz 2014’te Çin lehine sonuçlanmıştı.

www.yesilekonomi.com

18.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR