Dikkat çekmek için güneşle çalışan araba geliştirdiler

ALTERNATİF enerjiye dikkat çekmek için güneşle çalışan araba geliştirdiler

 

İzmir de Yaşar Üniversitesi (YÜ) öğrencileri, ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla ikinci defa, güneşle çalışan araba geliştirdi. YÜ Endüstri Mühendisliği Öğrenci Topluluğu Yenilenebilir Enerji Alt Grubu tarafından yapılan "Yaşargüneş-2" isimli araba, Yaşargüneş-1 in 2. sınıf öğrencilerinin 6 aylık çalışmasıyla yenilenmesi sonucu yarışa hazır hale getirildi. 5-11 Temmuz 2010 arasında İzmir Yarış Pisti nde düzenlenen yarışlara, Türkiye den 40 üniversite katılıyor.

 

Yaşargüneş-2 de, sekiz tane güneş paneli bulunuyor. Bu sayede elde edilen elektrik, motoru çalıştırıyor ve saatte 50 kilometre hıza ulaşabiliyor. Güneşli olmayan havalarda ise akü devreye giriyor ve araç 1 saat daha yol alabiliyor. Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Şarman, bu çalışmanın bir öğrenci projesi olduğunu, kendilerinin sadece akademik destek verdiğini söyledi. Projedeki amacın, gaz salınımını azaltmak ve atmosferi kirletmeyen, sessiz çalışan elektrikli motor imal etmek olduğunu dile getirdi.

Yarış arabaları, ağırlık yapmasın ve hızı düşmesin diye tek kat boyanıyor. Yaşargüneş-2 nin sponsorlarından DYO, buradan hareketle aracın boyasını üstlendi ve "Silver Fi 25" rengi, akrilik özel bir son katla boyadı. Diğer sponsorlar arasında Pınar, Alfa Profil A.Ş., DESA Enerji ve Dânâ Mühendislik bulunuyor. İzmir / www.haberekspres.com.tr / 06.07.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR