Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, DMİ Genel Müdürlüğü`nü Ziyaret Etti

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü`nü ziyaretinde, "Akdeniz ve Karadeniz bizim denizlerimiz, buradan Cebeli Tarık Boğazı`na kadar bütün tahminlerin bizden alınması gerekir. Büyük ülke ancak böyle olunur. Bu hedefi gerçekleştirmek için de gerekli çalışmaları başlatalım" dedi.

 

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü`ne yeni atanan İsmail Güneş`i makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, Güneş`e hayırlı olsun dileklerinde bulundu. DMİ Genel Müdürlüğü`nün faaliyetleri ve hedefleri hakkında Güneş`ten brifing de alan Eroğlu, yeni dönemdeki çalışmalar ve çalışma prensipleri hakkında fikir alışverişi yaptı. Eroğlu, DMİ Genel Müdürlüğü`nün dünyada sayılı kuruluşlardan biri haline getirilmesi gerektiğini ifade ederek, kendisinin bunun takipçisi olacağını belirtti. Şu ana kadar yapılan işlerle önemli mesafeler alındığını kaydeden Bakan Eroğlu, "Türkiye`nin büyük hedefleri var ve 2023 yılında en büyük 10 ekonomi arasına girmesi gerekiyor. Bu hedefe ulaşabilmek için her kurumun kendini geliştirmesi, kendine yeni hedefler koyması ve bunları gerçekleştirmesi lazım. DMİ Genel Müdürlüğü`nün de kendi hedefleri var. Bu hedefleri gerçekleştirerek büyümesi ve kendisini daha da geliştirmesi gerekmektedir. Bizler bunun için her türlü desteği sağlayacağız ve bu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğini her ay takip edeceğiz" dedi.

 

Eroğlu, halen 6 meteoroloji radarının işletmede olduğunu kaydederek, "2012 yılı sonuna kadar bu sayıyı 11`e yükselteceğiz. Ancak bu radarların kurulmuş ve kurulacak olan Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonları`nın (OMGİ) işletmelerinin titizlikle yapılması lazım. Ayrıca bu OMGİ`ler kurulurken yer seçimine dikkat edilmeli, aynı iklime sahip yakın yerler seçilmeyerek gereksiz yere kaynak israfı yapılmamalı" ifadelerini kullandı.

 

"CEBELİ TARIK BOĞAZI`NA KADAR BÜTÜN TAHMİNLER BİZDEN ALINMALI"

 

DMİ`nin tahminlerde isabet oranının yüzde 90 seviyesinde olduğunu belirten Bakan Eroğlu, "Akdeniz ve Karadeniz bizim denizlerimiz, buradan Cebeli Tarık Boğazı`na kadar bütün tahminlerin bizden alınması gerekir. Büyük ülke ancak böyle olunur. Bu hedefi gerçekleştirmek için de gerekli çalışmaları başlatalım" diye konuştu.

 

Erken uyarı sisteminin önemine değinen Eroğlu, "Erken uyarı sistemini gözden geçirelim ve daha ayrıntılı hale getirelim. Küresel iklim değişiklikleri sebebiyle ani ve yoğun yağışlar taşkınlara sebep oluyor. Bu konuda daha ciddi çalışma yapmalıyız" dedi.

 

Bir kurumda disiplinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, "2023 hedeflerini hızlı ve belli bir disiplin içinde gerçekleştirmeliyiz. DMİ`nin sahası da oldukça geniş ve bu alanlarda sürekli çalışma ve araştırma içinde olmalıyız. Ben de hala kendi alanımda sürekli bir öğrenme içerisindeyim. Bildiklerim, bilmediklerimin yanında okyanusta bir damladır" şeklinde konuştu.

 

Türkiye`de yaşanan taşkınlarda özellikle DMİ Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü`nün sürekli iletişim içinde çalışması gerektiğini ifade eden Eroğlu, aksi taktirde taşkınların önlenmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Rüzgar ve güneşlenme haritalarının güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu,"Özellikle rüzgar açısından büyük bir potansiyele sahibiz. Rüzgar enerjisi için en uygun alanlar belirlenmeli ve gerekli çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

 

Toplantıda DMİ Genel Müdürü İsmail Güneş de meteorolojik çalışmalar ve hedeflerle alakalı bir sunum yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, toplantının ardından Meteorolojinin Sesi Radyosu`ndaki programa katılarak, bakanlık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

www.medya73.com

28.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR