Çevre ve Orman İl Müdürü Dindar Açıklaması

Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, Adıyaman`da 2 bin 674 aileye güneş enerjisi kredisi kullandırdıklarını söyledi.

 

Dindar, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Adıyaman sınırları içerisinde 182 adet orman köyünün olduğunu, bu köylere Güneş Enerjisi takarak faizsiz kredi kullandırdıklarını belirtti.

 

Güneş enerjisi kredisi ile ormanlara olan baskıyı azalttıklarına dikkat çeken Dindar, şöyle konuştu:

 

"Orman köylüsüne böyle bir krediyi vermemizin nedeni ormanlara olan baskıyı azaltmak. Orman köylüsü ormanın içerisinde yaşarken mutlaka dalından, kıyısından, köşesinden faydalanmak durumunda. Bunu asgari düzeylere çekmek için orman köylüsüne bu krediyi veriyoruz. 5 yıldan beri bizde uygulamaya koyduğumuz güneş enerjili su ısıtma projesinin faydası hem köylüye hem devletimize oluyor. Bir orman köylüsü 1 yılda ısınma amaçlı yaklaşık 5 ton odun tüketiyor ki, bizim bu sağlamış olduğumuz kredi ile bunlar orman fonksiyonunu sürdürmeye devam ediyor. Böylelikle köylüler su ısıtma amaçlı dağa gidip orman kesmeyecekler. Orman köylüsü buna ayıracağı mesaisini kendi bağ ve bahçesinde çalışarak geçirecek. Bunun yanı sıra kesilmesi düşünülen yeşil ve canlı dallar yerinde hayat bularak oksijen üretmeye devam ediyor. Ormandan beklenen her türlü faydayı görmeye devam ediyoruz. Bunun da biz devlet olarak otomatik katkı olarak bize döndüğünü görüyoruz."

 

Dindar, kredi ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"Biz bunu köylüye faizsiz kredi olarak veriyoruz. 3 taksitte de geri alıyoruz. Yani yaklaşık bin 500 liralık bir maliyeti var. Bunu biz köylüye peşin olarak temin ediyoruz. Güneş enerjisi takılıyor. Bize geri 3 taksitte ödeniyor. Adıyaman`da çok benimsenen bir proje oldu. 2006 yılından beri kabul gören bir projemiz. Bu yılın sonunda 182 adet orman köyümüzden 63 tanesinde bu projeyi uygulamış olacağız. Bu yıl 970 bin TL ödenek aktarıldı, bu proje için. Bu yıl 17 tane orman köyümüzde 2 bin 674 aileye bu projeyi uyguluyoruz. Vatandaşlarımız bundan son derece memnun. Köylülerimiz arazisinden geldikten sonra duşunu alıp dinlenecek. Biz bu projenin devamı konusunda taleplerimizi ilettik. Orman köylüsünün her açıdan kalkınması için elimizden geleni yapacağız." ADIYAMAN (Anadolu Ajansı) 09 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR