Kuraklık sonucu enerji üretiminde yabancı kaynak kullanımı artacak!

Kurak geçen mevsim şartlarının enerji üretimini olumsuz etkilediğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjinin 4`te birini sudan üretirken şu an 5`te bir seviyesinin üretildiğini ifade etti.

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurak geçen mevsim şartlarının enerji üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Enerjinin 4`te birini sudan üretirken şu anda 5`te bir seviyesinin üretildiğini ifade eden Yıldız, "Yerli kaynakla birlikte yabancı kaynak oranı tabii ki az yağış ile birlikte değişecektir. Türkiye’nin aleyhine rakamlarla değişecektir. Bu tercih ettiğimiz durum değildir. Yağış miktarımız düşük kalmıştır. HES’lerden istediğimiz enerji üretimini sağlayamayacağız." diye konuştu.

 

Bakan Yıldız, TPO tesislerinde gazetecilerle bir araya gelerek basın mensuplarını soruları cevapladı. Yıldız açıklamasında, 2013 yaz ayında 61 bin 151 megawatlık (MW) kurulu gücün olduğunu belirterek, Türkiye’nin kurulu gücü 2014 Ağustos ayı sonunda yüzde 11,5 artışla 68 bin 236 MW’ye çıktığını kaydetti. Yıldız, santral sayısının ise yüzde 21 artışla 861’den 1041 sayısına ulaştığını, son bir ay içinde 731 MW gücünde 14 santralin devreye alındığını bildirdi. Devreye alınan santrallerin 95 MW’lik kısmının rüzgar santral olduğunu aktaran Yıldız, "İlk defa üretimin yüzde 5’lik kısmının toplam kurulu güçler içerisindeki payı ilk defa yüzde 5’lere ulaştı. Zaman zaman hızı eleştirebiliriz. Yaptığımız çalışmaların rüzgar santrallerinde meyvelerini alıyoruz." dedi. Yıldız, elektrik üretiminin ise 4,7 oranında arttığını ifade ederek, Türkiye’nin sismik aramaları yapmak için de tersanelerinde yüzde 100 yerli bir sismik gemi inşa ettiğini de sondaj çalışmaları içinde bir 1 milyar dolar değerinde bir gemi siparişinin verildiğini bildirdi. TANAP’ı besleyecek boru hattının temelinin 20 Eylül’de Azerbaycan’da, Türkiye ayağının ise gelecek yıl Mart ayında atmayı planladıklarını dile getirdi.

 

Kurak geçen mevsimin hidroelektrik santrallerini nasıl etkilediğini sorulması üzerine de Bakan Yıldız, "ALTERNATİF enerji kullanma zorunlu buradan çıkıyor. Bazen suyunuz çok olur, bazen rüzgar çok eser. 2007 yılından bu yana en düşük su seviyelerini görüyoruz. Enerji üretimi açısından yüzde 26-27’lere kadar, ürettiğimiz enerjinin dörtte birini sudan üretirken, şu anda beşte bir seviyesini üretiyoruz. Bu Türkiye’nin yerli kaynakları açısından bir kayıptır. Bunu, doğal gaz ile diğer kaynaklarla telafi etmek zorundayız. Bir ülkenin enerji yapısı kurgulanırken ALTERNATİF kaynaklarla birbirini ikam etmesi lazım. İlk defa Türkiye Cumhuriyeti döneminde 41 bin MW’lik puantlara ulaştı. Bu büyük bir miktar. Kurulu gücümüzde o anda emre amade 45 MW elektrik kapasitemiz vardır. Hala yüzde 10-12 arzımız talepten daha fazla demektir. Arzla ilgili sıkıntımız bulunmamaktadır. Bu enerjinin tasarruflu kullanılmayacağı anlamına gelmez." ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan Yıldız, elektriğin kaçak kullanılmasından yana olmadıklarını ve bunu doğru bulmadıklarını dile getirerek, Mardin’deki çiftçilerle yapılan toplantılarda farklı seçeneklerin sunulduğunu kaydetti. Sayaç takılmasını istemeyen çiftçilerin olduğunu aktaran Bakan Yıldız, "Oradaki özel şirket görevini yapıyor. Hizmet üretiliyor 77 milyonun adaleti için sağlanması gerekiyor. Türkiye’nin ilerlemesini sağlayacak bir sıkıntı bulunmamaktadır. Ne yazık ki, elektrik santrallerinin yerine rüzgar ve doğalgaz santrallerinin kurulmasına dikkat ediyoruz. Ortada bir sıkıntı yok. Yerli kaynakla birlik yabancı kaynak oranı tabiiki az yağış ile birlikte değişecektir. Türkiye’nin aleyhine rakamlarla değişecektir. Bu tercih ettiğimiz durum değildir. Yağış miktarımız düşük kalmıştır. HES’lerden istediğimiz enerji üretimini sağlayamayacağız." diye konuştu.

 

"NÜKLEER SANTRALLERE 460 YERLİ FİRMA KATKI SAĞLAYACAK"

Bir gazetecinin üçüncü santral ile ilgili çalışmaların hangi durumda olduğunu sorması üzerine Yıldız, üçüncü nükleer santrale ilgili 1,5 yıllık bir çalışmayı öngördüklerini anlattı. Yerin belirlenmesi ile yerli nükleer santral kurmak gibi çok iddialı bir noktaya geleceklerini ifade eden Yıldız, yapacakları her işle ilgili yerli sanayinin katkılarını arttırmasına önem gösterdiklerini söyledi. Yıldız, 460 firmanın çalıştığını, bu sayının çalışmalarla birlikte bini bulacağını da kaydetti.

 

Nükleer güç santrallerinde yerli sanayinin kullanması ile ilgili ne tür envanter çalışmasının yapıldığının sorulması üzerine de Bakan Yıldız, 515 bin parçanın hangi fabrikalarda yapılacağına ilişkin bir envanter çalışmasının yapıldığını ifade ederek, "Beklenenden çok daha iyi sonuçlar var. Türkiye’nin İstanbul, Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Konya gibi sanayi merkezlerinin çok ciddi katkılar koyacağı görüldü. Nihai rakamları önümüzdeki süreçte açıklayacağız. Bütün bunların her birisi Türkiye’nin enerji projelerini geliştirirken, cari açığa katkı sağlamamak üzere çalışmalar sürdürülüyor." şeklinde konuştu.

 

Bakan Yıldız, Konya’da kurulması planlanan güneş enerji santrallerinin detaylarının sorulmasın üzerine de kurulacak santrallerin yüzde 100 yerli sanayi olacağını belirtti. 500’er MW halinde 2 blok santral sisteminin olacağı bilgisini veren Bakan Yıldız, "2018 yılında üretime başlanmasını düşünüyoruz. Ciddi bir programa hazırlanıyor. Avrupa’nın değil, dünyanın en büyük güneş çiftliğini kurmuş olacağız. Karaman ile Konya’nın ortak projesi olarak yapılacak. Güneş de maliyetin düşeceğini görüyoruz. Yerli kaynak olarak kurulması gerekiyor. Avrupa’ya ihraç edecek fabrikalar kuruldu. 200 MW’lik güneş santralini Avrupa’dan sipariş alıp da İstanbul Tuzla’da kurulan bir fabrika ile ihracatının başladığını söylemeliyim. Hücreler işlemini Türkiye’de yapacak bir yapıyı kuruyoruz. Önce 6 milyar Euro ile başlayan ve malzeme bilimi ilerledikçe de bunu geliştiren bir hedefi ortaya koyuyoruz." şeklinde konuştu. (cha)

www.turktime.com

04 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR