``Dünyada yenilenebilir enerji için her yıl 550 milyar dolarlık yatırım yapılmalı``

 

Küresel ısınmanın önüne geçilebilmesi için yenilenebilir enerjiye her yıl 550 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor.

 

AA muhabirinin Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) raporundan derlediği bilgilere göre, iklim değişikliğini dengelemek ve küresel ısınmayı engellemek için dünyada yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması kaçınılmaz.

 

Rapora göre, karbon emisyonunu azaltmak ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerjiye verilen önem dünyada gittikçe artıyor.

 

Dünyada geçen yıl yenilenebilir enerjiye 214 milyar dolarlık yatırım yapıldığına işaret edilen raporda, küresel iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için 2030 yılına kadar her yıl yatırımların 550 milyar dolara ulaşması gerektiği vurgulandı.

 

Raporda küresel sıcaklık artışının 2 dereceyi aşmasını önlemek için yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji içindeki payının en az yüzde 36`ya çıkması gerektiği de ifade edildi.

 

Çin yenilenebilir yatırımında birinci

Öte yandan küresel ısınmanın etkilerinin giderilmesinde büyük önem taşıyan yenilenebilir enerji yatırımlarında Çin geçen yıl birinci sırada yer aldı. Çin yenilenebilir enerjiye verdiği 56 milyar dolarlık katkıyla tüm Avrupa kıtasının bu alanda yaptığı yatırımı geride bıraktı. Avrupa, yenilenebilir enerjide 48 milyar dolarlık yatırımla dünyada ikinci sırada bulunuyor.

 

Yenilenebilir enerji yatırımlarında ABD 36 milyar dolar, Hindistan 6 milyar ve Brezilya da 3 milyar dolarlık yatırımla yenilenebilir enerjiye en çok katkı yapan ülkeler arasına girdi.

 

Türkiye`nin yenilenebilir enerjisi HES`lerden

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre, Türkiye, 2013 yılında yenilenebilir enerjideki kapasitesine toplamda 3,340 megavat kurulu güç ekledi. Yenilenebilir enerjideki kurulu gücün yüzde 78`i hidroelektrik santrallerden (HES), yüzde 15`i rüzgar enerji santrallerinden (RES) ve yüzde 7`si de biomass ve jeotermalleri içeren yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.

 

Aynı dönemde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların toplam enerji içerisindeki payı yüzde 48 oldu. Yatırımların yüzde 38`ini HES`ler, yüzde 7`sini RES`ler ve yüzde 3`ünü de biomass ve jeotermal kaynakları oluşturdu.

 

Türkiye`nin enerjideki mevcut kurulu gücü 68 bin 235 megavat iken 2023 yılı için hedeflenen kapasite 100 bin megavat. Öngörülen kapasite artımında yenilenebilir enerjide istenen seviye yüzde 30.

OĞUZHAN ÖZSOY / ZEYNEP BEYZA KARABAY, ANKARA (AA)

01.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR