Nobel Fizik Ödülü Japon bilim adamlarının

Nobel Fizik Ödülü`nün bu seneki sahipleri Japon bilim adamları oldu.

 

Ödülü, Japon bilim adamları Isamu Akasaki (Meijo Üniversitesi, Japonya), Hiroshi Amano (Nagoya Üniversitesi, Japonya) ve Shuji Nakamura (California Üniversitesi, ABD) paylaştı.

 

Nobel Komitesi, Akasaki, Amano ve Nakamura`nın verimli mavi LED (ışık yayan diyot) keşfiyle Fizik ödülüne layık görüldüğünü, keşfin parlak ve enerji tasarrufu sağlayan beyaz ışık kaynaklarına olanak sağladığını açıkladı.

 

Komite, yaptığı açıklamada, Akasaki, Amano ve Nakamura`nın 1990`larda keşfedilen LED`lerin, beyaz lambaların geliştirilmesi için gerekli olan ve otuz yıldır keşfedilemeyen mavi LED`i keşfederek aydınlatma teknolojisinde önemli bir dönüşüme zemin hazırladığını belirtti.

 

Mavi LED`in keşfinin devrim niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada, beyaz LED lambalarının uzun ömürlü ve yüksek enerji tasarruflu olduğu kaydedildi.

 

Normal bir ampulün ömrü bin saat ve flüoresan lambasının ömrü 10 bin saatken, beyaz bir LED`in ömrü 100 bin saati bulabiliyor. Bu nedenle beyaz LED lambaları, elektriğin dörtte birinin aydınlatma amacıyla tüketildiği dünyada ciddi enerji tasarrufu anlamına geliyor.

www.gundemkibris.com

07 Ekim 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR