"Güneş hak ettiği yere gelecek"

“Türkiye bir güneş ülkesi, ama Karadeniz Bölgesi’nden bile daha az güneş alan Almanya’da kurulu güneş enerjisi gücü, Türkiye’den 300 kat fazla.”

 

19-21 Kasım tarihlerinde İzmir’de gerçekleşecek SOLARTR 2014’ün Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günnur Koçar, güneş enerjisinin Türkiye’deki durumuna bu sözlerle dikkati çekiyor. Güneş’ten gelen enerji 10 dakika tutulsa, Dünya’nın 1 yıllık enerji ihtiyacının karşılanacağını belirten Koçar’a göre, “Güneş, bu kadar büyük bir potansiyele sahipken bu doğal güç mutlaka değerlendirilmeli. SOLARTR 2014 ile bu gücün farkına varılmasını sağlayacağız ve Güneş’i hak ettiği yere getireceğiz.”

 

Önemi giderek artan güneş enerjisinin yaygın kullanımında, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan ve alanındaki en önemli uluslararası konferanslardan biri olan SOLARTR 2014, üniversiteden sanayiye, kamudan uygulamacıya bütün paydaşların katılımı ile gerçekleşecek.

 

Prof. Dr. Günnur Koçar, Türkiye`nin çok önemli bir güneş enerjisi potansiyeli olduğunu vurgulayarak, günde ortalama 7,2 saat güneşlenme süresiyle iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve dünyanın giriştiği düşük karbonlu zenginleşme yarışında öne geçmek için her şeye sahip olunduğunu belirtiyor.

 

“Türkiye güneş enerjili su ısıtmada dünya üçüncüsü”

Türkiye`de Güneş’in gücünün fark edildiğini ve bu alanda önemli yatırımlar yapıldığını söyleyen Koçar’ın ifadesiyle; “Türkiye, güneşten sıcak su ısıtma konusunda kurulu güç bakımından dünyada üçüncü sırada bulunuyor. Yaklaşık 20 milyon metrekarelik monte edilmiş Güneş kolektörleri ile şu anda çatılarda enerji toplanıyor ve sıcak su elde ediliyor. Sıcak su eldesinde kullandığımız güneş enerjisinin karşılığı 630 bin ton petrol eşdeğeri olarak gerçekleşti. Türkiye bu alanda çevre ülkelere de hitap eden yüksek bir imalat kapasitesine sahip. Ancak buna rağmen ülkemizdeki enerji tüketim alışkanlıkları çerçevesinde katedilecek çok mesafe var. Dünyanın 3`üncü en büyük üreticisi olmamıza rağmen şu anda güneş zengini bölgelerimizdeki binalarda bile doğalgaz gibi yenilenemeyen ve ithal enerji kaynakları tüketilerek elde ettiğimiz sıcak suyu kullanıyoruz.”

 

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin ülkemizde hızla gelişmekle birlikte halen kurulu gücün ihmal edilebilecek düzeyde az olduğuna değinen Koçar; Arazisinin yüzde 0,21’lik bölümü bile zengin güneş enerjisi potansiyeline sahip Türkiye’nin, bu potansiyelle 2050 yılında öngördüğü elektrik talebinin tamamını karşılayabileceğini belirtiyor.

http://bilgicagi.com

31.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR