Petrol fiyatındaki düşüş "yenilenebiliri" etkilemeyecek

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Thomas Becker, "Hazirandan bu yana düşen petrol fiyatları yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımları kesinlikle azaltmayacak" dedi.

 

Becker, düşen petrol fiyatlarının yenilenebilir enerjiye etkileri ve rüzgar enerjisinin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Petrol fiyatlarındaki düşüşün yenilenebilir enerji yatırımlarına olumsuz etki oluşturmayacağını belirten Becker, "Bu değişim Ukrayna krizi ile başladı, petrol fiyatlarındaki düşüş geçici. Ukrayna ve Rusya krizinde yaşanan olaylar da bu düşüşü devam ettirici etkiye sahip. Hazirandan bu yana düşen petrol fiyatları yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımları kesinlikle azaltmayacak" diye konuştu.

 

Becker, Suudilerin petrol üretimini azaltma kararının piyasada kabul görmediğini söyleyerek, "Suudilerin bu kararı kesinlikle şu an petrol fiyatlarının geleceğinde düşürücü ya da yükseltici bir etki oluşturmaz" ifadesini kullandı.

 

Ulaşım için kullanılan petrol hariç olmak üzere, gelecekte güneş, rüzgar, nükleer, doğal gaz ve kömürün elektrik üretiminde ana kaynak olarak başat gücünü sürdüreceğini anlatan Becker, dünya genelinde hidroelektrik üretiminin ise düşeceğini kaydetti.

 

Türkiye`deki kömür yataklarının Avrupa`ya göre daha ulaşılabilir bir konumda olduğuna dikkati çeken Becker, "Türkiye, Avrupa gibi kömürü ithal etmek zorunda değil ama çevreye olan etkiler ve çıkarılmasında yaşanan zorluklar kömürün de yerini yenilenebilire bırakması ihtimalini giderek güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

 

"Avrupalı ithal enerjiye günlük 2 euro ödüyor"

Becker, Avrupa`nın enerji ihtiyacının yüzde 55`ini dışarıdan aldığına dikkat çekerek, Avrupalı vatandaşların bunu karşılamak için istatistiksel olarak her gün ithal enerjiye 2 euro ödediğini söyledi.

Avrupa`nın bu şekilde devam edemeyeceğini belirten Becker, "Enerjinin yüzde 55`ini dışarıdan karşılamak çok pahalı ve hiç sürdürülebilir değil. Avrupa`nın büyüyen enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji ve nükleer enerjiye geçiş yapmak büyük gereklilik" dedi.

 

Türkiye`de rüzgar enerjisinin düşen petrol fiyatlarına rağmen yaygınlaşacağını ifade eden Becker, "Türkiye`nin petrol ve doğalgaza olan bağımlılığını azaltmasının en karlı yolu, zengin rüzgar enerji kaynaklarını etkin bir şekilde değerlendirilmesi olacaktır" diye konuştu.

 

Becker, Türkiye`nin rüzgar kaynaklarını etkin şekilde kullanabilmesi halinde ülkenin hem enerji bağımsızlığını sağlayacağını hem de enerji ihtiyacını temiz bir kaynaktan elde edeceğini sözlerine ekledi. (AA)

www.trtturk.com

07 Kasım 2104

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR