Güneş enerjisi cam yüzeylere yayılacak

Güneş enerjisinin kullanımı artıkça, güneş panelleri için geliştirilen yenilikçi ALTERNATİFLER de artıyor. Farklı şekillerdeki paneller yerine camı kaplayan film benzeri çözümse, güneş enerjisinin yayılmasında çığır açacağa benziyor.

 

Vazgeçilmez temiz enerji kaynağımız güneşten genellikle paneller aracılığıyla yararlanıyoruz. Bu paneller fazla yer kapladığı ve kimi zaman tarım arazilerinin üzerine yerleştirildiği için eleştiri toplayabiliyor. Klasik panellerin yerine geçebilecek ALTERNATİFLERSE her geçen gün artıyor. Michigan Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının geliştirdiği güneş toplama sistemi, bu konuda atılan en önemli adımlardan biri olabilir. Çünkü pencereler üzerine yerleştirilen plastik film benzeri transparan malzeme sadece konutlara değil, cep telefonu ekranı gibi pek çok yüzeye uygulanabiliyor.

 

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi’nden Richard Lunt, bu tarz çabaların yeni olmadığını fakat daha önce geliştirilen malzemelerin ya yeterli enerjiyi sağlayacak kadar efektif çalışmadığını ya da materyal cama renk verdiği için iç mekanların da gün ışığı yerine renkli ışığa maruz kaldığını belirtiyor. Bu sorunlardan hareket eden araştırma ekibi malzemenin şeffaf olmasına ve gün ışığına renk katmamasına odaklanıyor.

 

Sistem, güneş ışığındaki görünmez dalga boylarını emecek küçük organik moleküller kullanıyor. Kızılötesi ışıklar toplanarak fotovoltaik güneş hücresi şeritleri aracılığıyla elektiriğe dönüştürülüyor. Görünür spektrumdaki ışık emilmediği için de, yansıyan görüntü transparan oluyor.

 

Proje ilk aşamalarında olsa ve verimlilik rakamlarını yükseltmeye çalışmayı hedeflese de, sunduğu maliyet avantajı nedeniyle güçlü bir potansiyel barındırıyor. Gökdelen camlarından mobil cihazların ekranlarına kadar pek çok yerde uygulanabilecek bu yeni malzeme, güneşe bakışımızı değiştireceğe benziyor.

www.cevreciyiz.com

05.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR