Doğu Karadeniz için `Temiz Enerji Evi` Projesi

Rüzgar ve güneşin enerji üretimi için tek başına yeterli olmadığı Doğu Karadeniz Bölgesi için hazırlanan "Temiz enerji Evi" Projesiyle iki faktörden beslenerek karma enerji üretim sistemi kuruldu. KTÜ Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Okumuş, "Sistemle güneş ve rüzgardan elde edilen ve artan enerjinin, en verimli şekilde akülerde depolanarak daha sonra da kullanılması amaçlanıyor" dedi.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından hayata geçirilen "Temiz Enerji Evi Projesi``yle, güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanılarak Doğu Karadeniz Bölgesinde bir evin ortalama elektrik ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. KTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Okumuş, temiz enerji üretim sistemi ile temel olarak rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanarak bir evin elektrik ihtiyacının karşılanmasının amaçlandığını söyledi. Sistemin daha önce kullanılmamış bilimsel birçok yeniliği içerdiğini vurgulayan Okumuş, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasını sağlamayı hedeflediklerini anlattı. Okumuş, bu amaçla yüksek verimli bir sistem tasarladıklarını dile getirerek, "Sistem ile güneş ve rüzgardan elde edilen ve artan enerjinin en verimli şekilde akülerde depolanarak daha sonra da kullanılması amaçlanıyor. Gerçekleştirilen sisteminin amacı bölge halkını temiz enerji teknolojileri konusunda bilgilendirmek" diye konuştu. Okumuş, sisteminin Doğu Karadeniz`de rüzgar ve güneşin tek başına yetersiz olması dolayısıyla rüzgar ve güneş enerjisinden birlikte yararlanarak, bir evin elektrik ihtiyacının sürekli karşılanmasını amaçladığını vurguladı.

 

EKONOMİK YÖNDEN FAYDA SAĞLAYACAK

Gerçekleştirilen çalışmanın bu tip sistemlerde daha önce kullanılmamış bilimsel yenilikleri içerdiğini ifade eden Okumuş, şunları kaydetti: "Doğu Karadeniz`de nüfusun dağınık ve arazinin engebeli bir yapıda bulunması, arıcılık, hayvancılık, balıkçılık gibi tarım işlerinin elektrik hatlarının ulaşmadığı açık arazilerde gerçekleştirilmesi, birçok yerde elektrik sıkıntısına yol açmaktadır. Bu çözüm önerisi zor doğa koşullarında enerji ihtiyacını karşılarken ekonomik yönden de fayda sağlayacaktır. Bu tip sistemlerin tek başına kullanımlarının bölge için çok verimli olmaması ve pahalıya mal olmasından dolayı karma bir sistem üzerinde çalışmak daha verimli olacaktır."

 

FARKLI BİR SİSTEM OLUŞTURULDU

Okumuş, Karadeniz Bölgesinin enerji üretimi açısından rüzgar ve güneş yönünden yetersiz olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle maliyetinin fazla çıkmasının birbirini tamamlayacak şekilde güneş ve rüzgardan beslenen karma bir sistemin kurulması fikrini oluşturduğunu anlattı. Sistemde 400 voltluk güneş panelleri ve 400 voltluk bir rüzgar türbininin bulunduğunu dile getiren Okumuş, bunları her türlü iklim koşullarında çalışabilmesi ve enerjiyi akülerde depolayabilmesini sağlayacak bir sistem tasarladıklarını söyledi. Okumuş, sistemin kurulu gücünün 2400 volt olarak belirlendiğini belirterek, "Bu enerji ile bir evdeki lamba, televizyon, bilgisayar, buzdolabı hatta klima gibi cihazları çalıştırabiliyoruz. Kurulu gücü arttırarak daha fazla cihazı daha uzun süre çalıştırmamız mümkündür" dedi. (AA)

www.yenisafak.com.tr

03.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR