Su akar Türk yapar

`Bursa`daki Tofaş fabrika gezisinde ilk kez Ar - Ge Merkezi, gazetecilerin incelemesine açıldı. CEO Ali Pandır, yeni nesil  elektrikli  Doblo`yu gösterdi ve `Yollara çıkmaya hazır olduğumuz müjdesini verebiliriz` dedi.

 

Bir otomobilin nasıl üretildiğini adım adım izleyince, yaşanan zorlu ve eğlenceli bir serüvene de ortak oluyorsunuz.

 

Tofaş`ın Bursa`daki fabrikasına yaptığımız bir günlük gezide, ilk kez otomobilin beyni olan Ar- Ge Merkezi`ne girdik, yine Türkiye`de bir ilk olan `Sanal Oda`da üç boyutlu tasarımlardan gerçek arabaya geçişi izledik ve CEO Ali Pandır`ın sürpriziyle de yeni nesil Doblo`nun `elektrikli` modeliyle tanıştık.

 

Pandır, dünyada yeni trend olan elektrikli araçlarda enerji depolama yani batarya sorununun hala pratik çözüme kavuşturulamadığına dikkat çekerken, özel bir odada korunan elektrikli Fiat Doblo`nun müjdesini şöyle verdi : `Daha önceden Tofaş olarak ilk nesil Fiat Doblo`yu baz alarak bir elektrikli versiyon hazırlamıştık. Şu aşamada yeni nesil bir model üzerinde yani yollara çıkmaya hazırlanan Fiat Doblo`nun elektrikli versiyonu üzerinde çalışıyoruz. Sizlere ilk kez gösterdiğimiz bu modelle de artık yollara çıkmaya hazır hale geldiğimizi müjdeleyebiliriz.`

 

İLK ELEKTRİKLİ YERLİ

Pandır`ın `Size ilk yerli elektrikli Doblo`yu perde aralığından gösteriyoruz` dediği yeni model, yaklaşık bir yıllık çalışmanın sonucuydu. Ve benzinli, dizelli araca göre daha sade görünümdeydi.

 

Sürücü bölümünde vites, el freni gibi mekanizmalar yoktu. Otomobilin ön kaputu altında küçük bir elektrikli motor vardı. Normal araba motorlarındaki karışık düzen, bu modelde yer almadığı için tasarım daha sade çizgilerle yapılmıştı.

 

CEO Pandır, `Yurt dışında ilk Türk elektrikli otomobili üretmek isteyenler var. Biz onlardan önce hem de yerli üretimle işi hallediyoruz. Üstelik, tamamen Türk tasarımcı, mühendis ve araştırmacıların katkısıyla yapıyoruz` diyerek, isim vermeden Murat Günak ile Alphan Manas`a gönderme yaptı.

 

DEVRİM OLUR

Pandır, elektrikli araçların en büyük sorununun batarya olduğunu belirtirken, `250 kilometrelik yol için 90 bin euroluk özel akü gerekiyor. Bunun 10 bin euroya inmesini bekliyoruz` derken, şunları söyledi : `Elektrikli araç projeleri en çok askeri alanda geliştiriliyor. Japonya, Çin ve Güney Kore, bu konuda epeyce yol aldı, ABD`de de önemli araştırmalar gündemde. Şayet, akü sorunu çözümlenirse bu bir devrim olur.’

Fiat ve Chrysler CEO`su Marchionne`nin konuyla ilgili yaklaşımına katılan Pandır, henüz elektrikli araçların küçük bir ticari alanı kapsadığını söylüyor. www.otomobilgazetesi.com / 23 Haziran 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR