İş yerinin elektriğini rüzgar gülüyle üretiyor

Tokat`ta güneş enerji sistemleri ve boru üretimiyle uğraşan Ahmet Duran Yalçın, iş yerinin elektrik ihtiyacını kurduğu rüzgar gülüyle karşılıyor.

 

Tokat Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmanın yönetim kurulu başkanı Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgardan enerji üretimi projesine 4 yıl önce başladıklarını belirtti.

Rüzgar enerji sistemlerinin nasıl çalıştığını görmek için 15 gün boyunca Almanya, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg`da incelemelerde bulunduğunu anlatan Yalçın, "Bölgemizdeki güneş ve rüzgarın yoğunluğunu biliyorduk. Daha sonra 2014 yılının başlarında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı`na (OKA) proje hazırladık. Bu projedeki amacımız, kendi elektriğimizi üretmekti çünkü burada rekabet gücümüz çok zayıf. Enerji maliyetleri bizim üretim maliyetlerimizin yüzde 40`ını buluyor" diye konuştu.

 

"Bu sistem kendini 4 yılda amorti edecek"

Rüzgardan enerji üretimiyle ilgili hazırladıkları projenin OKA tarafından kabul edildiğini belirten Yalçın, "İhale ve montaj aşamaları tamamlandı" dedi.

 

İş yerinin bahçesine kurdukları rüzgar gülüyle elektrik ürettiklerini dile getiren Yalçın, şunları kaydetti: "Kendi elektriğimizi üretiyoruz. Üretimimizin ihtiyacımızdan fazlasını dağıtım şirketine satacağız. Bize normal şartlarda her ay 4-7 bin lira arasında elektrik faturası geliyordu. Bize buranın maliyeti 300 bin dolar civarında. OKA`dan yüzde 50 hibe desteği alacağız. Bu sistem kendini 4 yılda amorti edecek. Gezilerimizde şunu gördük;  Avrupa `da yenilenebilir sistem yaygın. Türkiyemizin en az güneş alan bölgesi Doğu Karadeniz bölgesi. Doğu Karadeniz`in 4 katı daha düşük güneş gören Almanya bile yenilenebilir sistemde bizden çok önde. Bu sistem, organize sanayi bölgelerinde Türkiye`de ikinci. Birisi Balıkesir Bandırma`da, ikincisi de Tokat`ta."

TOKAT (AA) 05.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR