GÜNEŞ EV

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erdem Armen, "Antalya ve çevresine güneş enerjisi santralleri kurulması ve bütün çatılara güneş panelleriyle döşenmesi halinde 50 tane Antalya`nın bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecek rakama çok rahatlıkla ulaşabilme imkanına sahibiz" dedi.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi, enerjisini güneşten, suyunun büyük bir bölümünü yeraltı suyu ve yağmurdan karşılıyor. Teknolojik serada güneş enerjisi ise sebze de üretilen güneş ev Antalyalılara güneş enerjisiyle neler yapılabileceğini göstermek adına önemli bir adım olarak görülüyor. Güneşkent Antalya Projesi`nin ilk basamağı olan Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi`nde eğitim salonu, laboratuvar, kafeterya, kış bahçesi ve yönetim birimlerinin yanında, bahçede ekolojik tarım yapılan sebze serası, yürüyüş parkuru, seyir terasları, rekreasyon alanları yer alıyor. Bütün elektrik ihtiyacını güneşten karşılayan Güneşev`de, üretilen elektriğin yenilenebilir enerji yasasının çıkmasıyla şebekeye verilebilmesi için şebeke bağlantısı da bulunuyor. Fazla elektrik ise özel bir bağlantıyla Cam Piramit`e aktarılıyor. Su ihtiyacı ise yağmur ve 3 yeraltı kuyusundan sağlanan Güneşev`in aydınlatmasında ise özel LED sistemi kullanılıyor.

 

SİSTEMİ DÜNYA KULLANIYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Erdem Armen, burada güneşin ve ekolojinin bütün detaylarını Antalyalılarla paylaşmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Antalya`nın güneş enerjisi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu işaret eden Armen, "Güneş enerjisinden elektrik üretmenin yaygın olarak tarım, turizm ticaret ve hizmet alanlarında kullanılabilmesi açısından şanslı bir il. Bütün Avrupa`nın Amerika`nın, Asya`nın dünyanın kullandığı bu sistemleri biz niye bugüne kadar kullanamadık. Buna hayıflanıyoruz" dedi.

 

GÜNEŞ EVİN ÖZELLİKLERİ

Antalya olarak Türkiye`de bu sistemlerin kullanılması için öncülük etmek istediklerini ifade eden Armen, şunları söyledi: "Burada güneşten elektik üretme yanında güneşin verimli kullanılmasına özen gösteriyoruz. LED`li sistemlerle hem bina hem bina dışını aydınlatıyoruz. Yüzde 80 daha tasarruflu bir enerji kullanmış oluyoruz. Beyaz eşyalarımızı A sınıfı eşyalardan seçiyoruz. Yeşil çatı uygulaması ile yetiştirilen bitkilerin yılın 365 günü susuz olarak yeşil kalabildiğini gösteriyoruz. Çatı üzerinde toplanan yağmur suları depolanarak içme suyu haricinde diğer alanlarda kullanılıyor. Lavaboların gri suyunu tekrar dönüştürerek klozetlerde kullanıyoruz. Su kaynaklı ısı pompaları ile bina içi ve tabandan dolaştırdığımız borularla yeraltından çıkan suyu yazın serinleme için kullanıyoruz. Hiçbir şekilde klima kullanmıyoruz. Kış bahçelerinde sera gibi güneşi doldurup, ardından iç mekanlara bu ısıyı aktarıyoruz."

 

Almanya`da bütün evlerin çatılarında güneş panelleri olduğunu anlatan Armen, sözlerine şöyle devam etti: "Hem elektrik ihtiyaçlarını karşılarlar hem de fazla elektriği devlete satarlar. Almanya`da tablo böyle iken, Antalya`nın Almanya`nın iki katından daha fazla güneş enerjisi potansiyeli sahipken, ne kadar imkanlarımızı boşa harcadığımız ortadadır. Türkiye`de güneşlenme süresi ortalama 2640, Antalya`da bu süre 3 bin 50 saattir. Bu kadar önemli bir imkana sahipken hâla Antalya ve Türkiye`de bu sistemlerin yapılamıyor olması bizlere üzüntü veriyor. Sadece Antalya ve çevresindeki bu potansiyelle çevrede güneş enerjisi santralleri kurulsa bütün çatılar güneş panelleriyle döşense 50 tane Antalya`nın bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecek rakama çok rahatlıkla ulaşabilme imkanına sahibiz."

 

TOPRAKSIZ TARIMI İÇEREN SERA

"Biz, Türkiye olarak güneşi ıskalamak durumunda değiliz" diyen Armen, "Güneşten gün ısılarda nasıl yararlanıyorsak elektrik üretimi içinde kullanmalıyız" dedi. Güneş enerjisinden elektrik üretiminin 10 yıllık geçmişi olduğunu hatırlatan Arman, küresel ısınmayla birlikte temiz enerji kaynaklarına yönelimin arttığına da vurgu yaptı.

 

Teknolojik sera hakkında da bilgi veren Armen, şunları söyledi: "Güneş ev ve Ekolojik Eğitim Merkezi gibi bir üs yapınca Antalya`nın tarım potansiyelini gözardı etmek istemedik. Topraksız tarımı içeren bir sera modeli oluşturduk. Burada bitkilerin toprakla hiçbir ilgisi yok. Özel sehpalar ve özel kaselerde bitkiler yetiştiriliyor. Kışın güneş ile yazın yeraltı suyu ile soğutuyoruz. Bu serada hem üst düzey bir üretim yapmak hem de doğal bir takım imkanlarla güneş elektriği ile tarım yapılabileceğini göstermeyi hedefledik."

 

Güneş enerji sisteminin tükenmez bir kaynak olduğunu dile getiren Armen, 3 kilovatlık sistemin kurulumunun 10 bin liraya mal olduğunu, bunun dışında da hiçbir masraf yapılmadan elektriğin güneşten elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

 

10 bin metrekarelik alana kurulan güneş evin günde 120 kilovatsaate kadar elektrik üretebildiği belirtildi. Antalya (İHA)

www.haber01.com

22.11.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR