`Afrika’da enerji sektörünün kalkınması hayati önemde`

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Afrika’da enerji sektörünün kalkınmasının bölge kalkınması için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, İstanbul’da G20 bünyesinde düzenlenen "Sahraaltı Afrika’da Enerjiye Erişim" konulu konferansta konuştu.

 

Geçmiş yıllarda çok yenilikçi iş modellerinin ortaya çıktığını belirten Alaboyun, "Bu sene G20 ülkeleri dışında kalkınma kavramı geliştirildi. Kendimize şunu sorduk; Enerjideki gelişme dünyadaki enerji dağılımını dengeliyor mu, enerji erişimi olduğu zaman yoksulluk azalacak mı, daha fazla eğitim, daha iyi sağlık hizmetleri anlamına mı gelecek? Bunlar çok önemli konular" diye konuştu.

 

Alaboyun, Afrika’da enerji sektörünün kalkınmasının, bölge kalkınması için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Bölgedeki gelişimin arzu edilen düzeyde olmadığına dikkati çeken Bakan Alaboyun, Sahraaltı Afrika Bölgesi’nde hala birçok hizmete erişimin kısıtlı olduğunu kaydetti. Alaboyun, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"600 milyondan fazla insan elektrik erişimine sahip değil. 730 milyon kişi hala yemek yaparken katı biyokütlelerden faydalanıyor. Sahraaltı ülkelerinin enerji miksi için büyük potansiyeli var. Solar, güneş ve farklı enerji kaynakları katı atıklar ve fosil yakıtlar yerine kullanılabilir. Buradaki durumu farklı paydaşlar olarak, farklı yönleriyle ele alıyoruz. G20 Enerji Erişim Eylem Planı geleceğimiz için çok önemli bir adım olacak. Bu plan enerji erişiminde gönüllü iş birliği anlamında çok önemli adımları bir araya getirecek. Burada mevcut girişimler de dikkate alınacak. Bilgi deneyim ve iyi uygulamaların paylaşımıyla değer ekleme şansımız olacak. Tabii ki ülkelerin kalkınma önceliklerine göre bunu yapacağız. Deneyimizi paylaşıp beklentilerimizi dile getireceğiz." Murat Temizer, İstanbul (AA)

01.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR