Yenilenebilir enerji desteğinden en fazla HES`ler yararlanacak

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek elektriğe yönelik destekleme mekanizmasından gelecek yıl 234 enerji üretim tesisi yararlanacak. Yenilenebilir enerji desteğinden en fazla hidroelektrik santralleri faydalanacak.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında destekleme mekanizmasından gelecek yıl yararlanacak enerji üretim tesislerini açıkladı.

 

Buna göre, yenilenebilir enerji desteğinden en fazla hidroelektrik santralleri yararlanacak. Gelecek yıl destekten faydalanacak 234 üretim tesisinin 126`sı hidroelektrik santrallerinden (HES), 60`ı rüzgar enerjisi santrallerinden (RES), 34`ü biyokütle ve 14`ü de jeotermal enerji santralinden (JES) oluşuyor.

 

Desteklerden yararlanacak santrallerin toplam kurulu gücü 5 bin 423 megavatın üzerindeyken, bunun 2 bin 732 megavatın üzerindeki kısmı rüzgar enerjisi santrallerinden oluşuyor.

 

Rüzgar enerjisi santrallerini 2 bin 116 megavat kurulu güçle hidroelektrik santralleri, 389 megavatlık kurulu güçle jeotermal enerji santralleri, 185 megavat kurulu güçle biyokütle tesisleri izleyecek.

Desteklerden 2011`de 560 megavat kurulu güce sahip 20, 2012`de 1760 megavat kurulu güce sahip 78 ve 2013`te 535 megavat kurulu güce sahip 38 elektrik üretim tesisi yararlanmıştı.

 

Bakanlar Kurulu, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren tesisler için uygulanacak fiyatlar ve yerli katkı ilavesinden yararlanabilmek için tesisin 2015`e kadar kurulmuş olmasına ilişkin şartı bir süre önce 2020`ye kadar uzatmıştı.

 

Destek fiyatları

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin yurt içinde gerçekleşen ekipmanlarla kurulması halinde ayrıca 0,4-3,5 cent/kWh arasında yerli katkı ilavesi yapılıyor.

Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri için 10 yıl süreyle uygulanan alım fiyatları şöyle:

 

Üretim Tesis Tip

Uygulanacak Fiyatlar

(ABD Doları cent/kWh)

Hidroelektrik üretim tesisi

7,3

Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi

7,3

Jeotermal enerjisine dayalı üretim tesisi

10,5

Biyokütleye dayalı üretim tesisi (çöp gazı dahil)

13,3

GÜLŞEN ÇAĞATAY/OĞUZHAN ÖZSOY, ANKARA (AA)

10.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR