UKÜ Öğretim Üyesi Abbasoğlu: “İthal yakıtlara bağımlılığı azaltmanın yolu güneş enerjisi”

 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektör Koordinatörü ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, Türkiye’de katıldığı SolarTR 2014 Konferansı’nda ithal yakıtlara bağımlılığı azaltmanın yolunun güneş enerjisinden geçtiğine vurgu yaptı.

 

Abbasoğlu, güneş enerjisi konusunda önde gelen toplum kuruluşları ve üniversitelerin katılımıyla gerçekleştirilen SolarTR 2014 Konferansı’nda davetli konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Abbasoğlu açılış günü gerçekleştirilen “Uluslararası Panel”de KKTC’deki fotovoltaik güneş enerjisi piyasasını, yasal uygulamaları ve fotovoltaik sistemleri değerlendirdi.

 

Söz konusu paneldeki konuşmasında öncelikle KKTC’deki yüksek güneş enerjisi potansiyeline dikkat çeken Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, en büyük ihtiyacın bu potansiyelin sağlıklı şekilde KKTC’nin enerji sepetine eklenmesi olduğuna vurgu yaptı. Böylece KKTC’de enerji konusundaki başlıca sıkıntı olan ithal fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılabileceğine işaret eden Dr. Abbasoğlu, yapılan yasal düzenlemelerle bu konuya geç de olsa bir ivme kazandırıldığını belirtti. Aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Kurulu üyesi olan Dr. Abbasoğlu, yasal düzenlemeleri ve Yenilenebilir Enerji Kurulu’nun çalışmalarını da aktarırken; Kurul’un fiilen faaliyete başladığı 10 Mart 2014 tarihinden itibaren yaklaşık 30 toplantı gerçekleştirdiğini, yoğun mesai harcayarak birçok uygulama esasını belirlediğini ve 270’ten fazla projeyi değerlendirdiğini söyledi.

 

Konuşmasının son kısmında KKTC’de uygulanan fotovoltaik sistemlerin performansları ve bu konu ile ilgili olarak UKÜ’de yapılan araştırma projelerine de değinen Doç. Dr. Serkan Dr. Abbasoğlu, KKTC’deki fotovoltaik sistemlerin verimlilik açısından dünya standardının iki katı rakamlara ulaştığını paylaştığı ölçüm değerleri ile birlikte sundu. Ayrıca sabit ve güneş takip eden sistemlerin karşılaştırılması, fotovoltaik sistemlerdeki en uygun açılar ve diğer farklı fizibilite rakamlarını içeren araştırma sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Dr. Abbasoğlu, KKTC’nin fotovoltaik uygulamaları için gerek teknik gerekse ekonomik olarak uygun meteorolojik değerlere sahip olduğunu belirtti.

www.kibrispostasi.com

13.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR