Güneş Enerjisi Santralleri Garanti Koşulları

Fazlasıyla kafa karıştırıcı şekilde anlatıldığına inandığım konuda yapmış olduğum çalışmayı sizlerle paylaşmak isterim.

 

Umarım yarışmaların öncesinde bu bilgiler sizlerin dikkatini çeker ve işinize yarar.

 

Güneş Enerjisi Santralleri için üç çeşit garanti bulunmaktadır. Bunlar;

 

- EPC Garantisi,

- Temel Ekipman Ürün Garantileri (Bu yazıda sadece Fotovoltaik Modüller anlatılacaktır),

- Üretim Garantisi`dir.

 

EPC Garantisi;

Anahtar teslim anlaşma yapılmış Alıcı firma’ya (Alıcı) “Güneş Enerjisi Santrali (GES) Kurulumu yapacak olan firma (Yüklenici) “Güneş Enerjisi Santrali” nin kabul tarihinde “Temel Ekipman İmalatçılarının” Garanti Belgeleri’ni Alıcı firma’ya teslim etmek zorundadır. Bu tarihtan itibaren Alıcı ve Yüklenici arasında başka bir garanti anlaşması yapılmamışsa Yüklenici sadece 24 ay boyunca Yardımcı Ekipmanlar’ın tasdiki ve GES Montajına ilişkin olarak sorumlu olacaktır.

 

Temel Ekipman Ürün Garantileri;

Ana akım fotovoltaik modüllerin 10 ve 25 yıllık periyodlarını kapsayan iki farklı garantisi tek ve bütünleşik bir ürün garantisi altında toplanmıştır. Fotovoltaik modüllerin, normal uygulama, kullanım ve hizmet koşulları altında malzeme ve işcilik ayıpları (EPC Garantisi - GES Montajı klozu) hariç Fotovoltaik modüllerin ilk 10 yıllık kullanımı içerisinde orijinal ürün etiketinde yazan güç çıkışının %91,2’sinden daha düşük bir güç çıkışı vermesi halinde geçerlidir. Aynı ürün garantisi 10~25 yılları arasında ki kullanım dönemi için %80.7’sinden daha düşük bir güç çıkışı vermesi halinde geçerli olacaktır. (Burda bahsedilen değerler standart test koşullarda yani 1000W/m2 ışınım altında, 25 0C hücre sıcaklığında ve 1.5 Atmosfer durumunda elde edilen sonuçlardır)

 

İnvertör’e bağlı ve onunla senkron olarak üretim takibini gözlemlemeye yarayan “İzleme Sistemi” GES üzerine gelen ışınım miktarını ve panel serilerileri üzerinden invertöre gelen DC gücü göstermektedir. GES işletimi esnasında iki değer arasında gözlemlenen farkın takibi ile bir sorun olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bazı invertörlerin kendilerine has izleme sistemleri sayesinde her panel’in çalışma performansını gösterebilmektedir. (Büyük santraller için maliyet arttırıcı olduğundan kullanımı yaygın değildir ama küçük sistemler için çok kullanışlı olduğu bilinmektedir)

 

GES işletimi esnasında farkedilen üretim farklılığı sonrasında üretici firma ile temasa geçilmesi gerekmektedir. Üretici firma panellerini standart test koşulları altındaki performasını belirlenmesini isteyerek, bağımsız bir test laboratuarın da incelenmesini talep edecektir.

 

Üretim Garantisi;

Yüklenici firma ile de yapılabilineceği gibi bağımsız bir sigorta şirketi ile de yapılabilmektedir. İzleme sistemi ile GES üzerine gelen ışınım miktarı ve sistemin ulusal ağa verdiği elektirik enerjisi incelenerek belirlenmektedir. Teorik olarak alınan GES üzerine gelen ışınım miktarı ile sistemin kümülatif kayıpları sonrası beklenen elektrik üretim miktarı ile sıkca karıştırılmaktadır. Güneş enerjisi değişken bir kaynak olduğu için üzerine gelen ışınım miktarı oranında elektrik üretebilmektedir. Burada bağlayıcı olan sistemin ulusal ağa verdiği elektirik için vaadedilen kümülatif sistem performansını gösterip gösteremediğidir. Üretim garantisi ayrıca Temel Ekipman Ürün Garantileri ile de karıştırılmaktadır. %99 verimli bir invertör kullanmak toplam çevirimi pozitif etkilese bile kümülatif sistem veriminde %98 verimli bir invertör kullanmaktan çok da farklı değildir.

 

Üretim garantileri dizayn esnasında belirlenen sistem performansı ile reel olarak gerçekleşmiş senelik kümülatif ışınım miktarı arasındaki denklem sonrasında belirlenen büyüklük ile reel olarak gerçekleşen üretim değeri arasında ki farkın Alıcı’ya ödenmesi şeklinde gerçekleştirilmelidir. (Yalım Serhadlığlu / ArıEn Enerji)

http://enerjienstitusu.com

20 Aralık 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR