Güneş enerjisi cezbetti, yatırımcı kuyruğa girdi

Yıllık güneşlenme süresi Türkiye ortalamasının üzerinde çıkan Elbistan’da çok sayıda yatırımcının güneş enerjisi santrali kurmak için girişimde bulunduğu bildirildi.

 

Güneş enerjisi santrali kurulması için birincil değer olan güneşlenme oranında sınıfı geçen Elbistan’ın bu alandaki yatırımlara teşvik verilecek bölgeler arasına dahil edilmesi, yatırımcılarının ilgisini ilçeye çevirdi. Çok sayıda yatırımcının Elbistan’a bağlı Doğan, Evcihüyük, Büyük ve Küçük Yapalak ile İncecik Mahalleleri’nde güneş enerjisi santrali kurmak için arazi satın almalara başladığı öğrenildi. Elbistan’a kurulması planlanan güneş enerjisi santrallerinin kurulu güçlerinin de 1000 MW’nin altında olacağı için lisans alma zorunluluğu bulunmadan faaliyet göstereceği de edinilen bilgiler arasında.

 

Elbistan, 2011 yılından beri güneş enerjisi santrali kurmak isteyen yatırımcıların ilgi odağında. 2011 yılı ortalarında bölgeye gelen ilk firmanın Doğan Mahallesi’ne kurduğu test istasyonun ardından Evcihüyük ve bu bölgeye yakın mahallelerde ölçümler yapıldı. Doğan Mahallesi, Kızılseher Dağı eteklerinde güneşlenme başta olmak üzere 4 ayrı birimde ölçüm yapan güneş santrali deneme sisteminin 1 yıllık verilerine göre ilçedeki güneşlenme oranının bin 780 saat olarak gerçekleştiği açıklanmıştı. Veriler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın alt limit olarak belirlediği yıllık bin 621 saatin üzerinde gerçekleşmişti.

 

Aradan geçen süre içerisinde ise bölgede güneş enerjisi santrali kurulumu için girişimde bulunulmadı. 2014 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nu n Elbistan bölgesini teşvik kapsamına almasının ardından yatırımcılar da harekete geçti. Yeni hazırlanan ve yayınlanan haritaya göre güneş enerjisinden elektrik üretmek için izin verilen 27 bölgeden biri olan Kahramanmaraş-Adıyaman illeri için lisanslı güneş enerjisi santrali kurulacak 9 ayrı bölge belirlendi. Elbistan’a bağlı Doğan Mahallesi de bu teşvik kapsamında yer alan bölge olurken yatırımcıların da mahallenin doğu- batı ekseninde kalan bölgelere ilgi gösterdiği bildirildi. Doğan Mahallesi yakınında bulunan şalt sahası ile de güneş enerjisi santrallerinden üretilen elektriğin ulusal iletim ağına en kısa ve maliyetsiz şekilde aktarılabilmesi özelliği ile de ön plana çıktığı da biliniyor.

 

Güneş santrali başvurusu yapılacak bölgelerin açıklanmasıyla birlikte yerli ve yabancı yatırımcılar açısından çok önemli bir süreç başladı. Meclis’te ocak ayında kabul edilen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu’na göre, güneşten üretilen elektriğin kilovatına 13,3 cent teşvik verilecek. Yatırımda yerli ürünlerin kullanılması durumunda ilave teşvikler söz konusu. Bir güneş santralinin tamamen yerli üretimle yapılması durumunda alım garantisi 22,6 dolar/cente çıkıyor.

 

Elbistan’da kurulması planlanan güneş enerjisi santrallerinin milyonlarca dolarlık bir yatırımı beraberinde getirmesi bekleniyor. Bu sektördeki yatırımlarla ilçenin linyitten sonra güneşten elde edilecek elektrikle enerji üretiminde hatırı sayılır bir yere gelmesini sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

www.elbistaninsesi.com / ekonomi

02 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR