Elektrik kesintileri arttı, jeneratör satışları yüzde 100 arttı

İstanbul’da son dönemde sıkça yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle jeneratör satışları yüzde 100 arttı.

 

Vatandaşların özellikle ısınma ve aydınlatma için ev tipi jeneratörleri aldıklarını söyleyen firma yöneticileri, talep fazlalığı ve yoğun satışlar sebebiyle jeneratör bulamadıklarını belirtti.

 

Son dönemde İstanbul’da artan elektrik kesintileri, vatandaşları ALTERNATİF enerji sağlayıcı olan jeneratöre yönlendirdi. Çeşitli firma yetkilileri, Doğu illerinde ve İstanbul’da yaşanan elektrik kesintilerinin satışları artırdığını belirtiyor.

 

Karaköy’de jeneratör satışı yapan bir firmanın yöneticisi Necati Tarlak, kış olması sebebiyle yurt içinde müthiş bir talep olduğunu ifade etti. Kışın yüzde 100 jeneratör satışları olduğunu belirten Tarlak, “Elektrik kesintisinden dolayı satışlarımız oldukça arttı. Bu senede şansa çok kesildi. Vatandaş zaten evlerde, tarlalarda, bağlarda bahçelerde kullanılıyor. Bu sene satışlarımız yüzde 100 arttı. Pahalı olmasına, doların yüksek olmasına, ticaretteki daralmaya rağmen jeneratöre büyük bir talep var. Birçok arkadaşımızda jeneratör kalmadı. Tekrar yeniden ithal ettik. Yetiştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

 

‘TALEP YÜZDE 100 ARTTI, JENERATÖR BULAMIYORUZ’

Karaköy’de perakende jeneratör satışı gerçekleştiren Recep Maşlak da, Türkiye’de kış veya yaz döneminde mevsimin getirdiği kullanım amaçlarına göre talebin oldukça arttığını aktardı. Talebin yüzde 100’e yakın olduğunu dile getiren Recep Maşlak, “Kışın elektrik kesintileri oluyor. Bu da insanları jeneratöre muhtaç ediyor. Şu son günlerde karla beraber İstanbul’da olsun Anadolu’da olsun talep fazla. Yüzde 100 talep artmış durumda. Jeneratör de bulamıyoruz.” diye konuştu.

 

Jeneratörlerin benzinli ve mazotlu olarak çalışan modelleri olduğunu dile getiren Maşlak, evlerde 2-3 KVA civarında jeneratör kullanıldığını belirtti. 3 KVA gücünde bir jeneratörün televizyon, buzdolabı ve 8-10 lambayı çalıştırabildiğini aktaran Maşlak, kışın kalorifer olan evlerin ısısı için jeneratör talebinin geldiğini söyledi.

 

‘EV TİPİ JENERATÖRLERİN FİYATI 300 İLA 7 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR’

Türkiye’de yerli, Uzakdoğu, Japon ve Batı menşeli jeneratörlerin yaygın olduğunu ifade eden Maşlak, Uzakdoğu’dan gelen 3,5 KVA’lı bir jeneratörün 800 TL, Japon jeneratörlerinin ise 3 bin 500 TL’ye satıldığını ifade etti.

 

Bir başka firmanın yetkilisi Nuri Solak ise, kışın ağır geçmesiyle jeneratör satışlarında zaman zaman artışlar olduğunu ifade etti. Genelde kış aylarında jeneratörün en çok satıldığı dönem olduğunu kaydeden Solak, bu kışında satışlarının fazla olduğunu dile getirdi. Ev tipi jeneratör fiyatları hakkında da bilgi veren Solak, 300 TL ile 7 bin TL’ye değiştiğini sözlerine ekledi. (CİHAN)

21 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR