Yenilenebilir enerjiye geçiş için bir fırsat daha, lityum aküler ucuzluyor

Yenilenebilir enerjilerin temel bir taşı olan şarj teknolojisi ve özellikle lityum temelli aküler gittikçe ucuzluyor.

 

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan son araştırmaya göre, bu teknolojiyi kullanan elektrikli araç bataryaları o derece hızlı ucuzluyor ki 2020 yılında ulaşmaları gereken ucuzluğu şimdiden bulmuş olmaları mümkün ve ucuzlamaya devam ediyorlar.

 

Uluslararası Enerji Ajansı, 2013 yılında yaptığı tahminde 2020 için bu rakamı kilovat saat (kWh) şarj kapasitesi başına 300 ABD doları olarak öngörmüştü. 85 adet hakemli fiyat araştırmasını temel alan yeni çalışmaya göre, üreticiler muhtemelen geçen sene bu rakamın altına indiler.

 

Avrupa Birliği(AB) çapında elektrikli araç satışları 2014’te %37 arttıysa da toplam araç satışlarının henüz %1’i elektrikli araçlardan oluşuyor ve bu temel olarak altyapının yeterince hızla gelişememesinin sonucu. Karbon vergisi gibi fosil yakıtların iklime etkisinin bedelini bu yakıtlara yükleyen önlemler alınmadığı takdirde, araçlarda yaygın kullanım için hedef $150/kWh iken, mevcut teknolojide bir yeni atılım olmaması hâlinde bile 2017 yılına üretim hacmi artışıyla fiyatların $200/kWh’a düşmesi bekleniyor.

 

Gerek elektrikli araç aküleri, gerekse ayni teknolojiyi kullanan bataryaların ucuzlaması ve böylece yaygın elektrik depolama kapasitesinin artması, yenilenebilir enerji fiyatlarının düşüşünde ve karbon-yoğun teknolojilerin büyük bir ölçekte yerini alabilmelerinde önemli bir değişken. (Yeşil Gazete, Carbon Brief)

http://yesilgazete.org

26 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR