ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Güneş Santrali Kuruyor

Lisans başvurusu kabul edildi, yıl sonuna kadar üretime geçmeyi hedefliyor…

 

Güneş santralı kurmak üzere yaptığı lisans başvurusu kabul edilen ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, 1 MW’lık bir güneş enerjisi santralı kurmak üzere ihale açmak için hazırlık yapıyor.

 

Yıl sonuna kadar Santralı kurarak üretime geçmeyi hedefleyen ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Kampus fonundan desteklenen bilimsel araştırma projesi kapsamında, içinde bulunulan bölgenin rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelini belirlemek üzere Nisan 2012’de 60 metre uzunluğunda, ölçüm cihazları ile donanmış bir direği belirlenen alana yerleştirmişti. 1 yıl boyunca her 10 dakikada güneş ve rüzgar verileri toplayarak bu verileri değerlendiren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya koymuştu.

 

Yapılan hesapların, Kampus dahilindeki güneş enerjisi potansiyelinin, dünyada kurulu güneş enerjisi santrallerinin ortalama veriminin yüzde 85 üzerinde olduğunu gösterdiğini belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, “Bu veriden hareketle 1 Megawatt’lık bir güneş santralinin son derece verimli olacağı sonucuna ulaşarak gerekli lisans başvurusunu yaptık ve başvurumuza olumlu yanıt aldık. İhaleye çıkmak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yıl sonuna kadar santralımızı kurarak üretime geçmeyi hedefliyoruz.” dedi. (Basın Bültenidir)

www.dha.com.tr

07 Nisan 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR