"Elektrikte kayıp kaçak yenilenebilir enerji ile aşılabilir"

 

Tarımsal Üretime Yönelik "Yenilenebilir Enerji" ve "Mobil Güneş Enerjili Sulama Sistemleri" Projeleri …

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde en fazla kayıp kaçağın tarımsal sulamada yaşandığını belirterek, bu oranı düşürebilmek için yenilenebilir enerji projelerine destek verdiklerini söyledi.

 

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrikte kayıp kaçak oranının en yüksek olduğu bölgelerden Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde bu durumun önüne geçebilmek için çalışmalar yapıldığını ifade etti.

 

Bölgede en fazla kayıp kaçağın tarımsal sulamada yaşandığını belirten Özkan, tarımsal üretime yönelik "yenilenebilir enerji" ve "mobil güneş enerjili sulama sistemleri" projeleri hızla arttığına işaret etti.

 

Bu kapsamda, öncelikle güneş enerjisiyle çalışan sulama pompalarının tarım sektöründe arttırılmasının planlandığını vurgulayan Özkan, "Elektrikte kayıp kaçak yenilenebilir enerji ile aşılabilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde en fazla kayıp kaçak tarımsal sulamada yaşanıyor. Bu oranı düşürebilmek için yenilenebilir enerji projelerine destek veriyoruz" dedi.

 

Türkiye’nin güneş potansiyeli yüksek olduğunu ancak bundan yeterince faydalanılamadığını dile getiren Özkan,  Almanya’nın daha az güneş gören ülke olmasına rağmen güneş kurulum kapasitesinin Türkiye`nin çok üstünde olduğunu kaydetti.

 

Enerji konusunda bölgede ciddi yatırımlar yapıldığını aktaran Özkan, şöyle konuştu:

 

"Biz bu alanda yeniyiz. İyi örnekler üreticiyi bu alana yönlendirecektir. Şu anda bölgemizde ciddi anlamda enerji yatırımı yapan, yapmakta olan ve yapmayı isteyen birçok yatırımcı var. Bunlar gün geçtikçe artacak. Sadece şöyle bir sorun var; hala kullandığımız enerjinin maliyeti yüksek. Panellerin hepsini biz üretmiyoruz. Çin`den, Tayvan`dan, Almanya`dan alıyoruz. Artık ülke olarak kendi potansiyelimizi daha iyi kullanmak adına bu panelleri üretmemiz gerekiyor. Bu konuda üretim yapan irili ufaklı firmalar var fakat bunların sayılarının artması ve maliyetlerinin düşmesi gerekiyor."

 

"Tesisler 5-6 yılda maliyetlerini amorti ediyor"

 

Özkan, enerji tesislerinin 5-6 yılda maliyetlerini amorti ettiğini söyledi.

Türkiye`de bu potansiyelin hızla geliştiğini, bu sebeple de Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesinin önemli olduğunu dile getiren Özkan, teknolojideki gelişmelerin enerji maliyetlerini düşürebileceğini ifade etti.

 

Türkiye`nin enerjiyi ithal ettiğini anımsatan Özkan, şunları kaydetti:

 

"Türkiye gibi enerjiyi dışarıdan ithal eden bir ülke için doğal kaynakların kullanımı önem arz ediyor. Çünkü enerjiye yılda 60-70 milyar dolar para veriyoruz. Cari açığımıza bakıyoruz, yaklaşık o düzeylerde. Petrol miktarımızı artıramayacağımıza, diğer türevleri de ülkemizde çıkaramayacağımıza göre doğal ve temiz enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor."

 

Özkan, bölgede sadece enerji potansiyelinden yararlanarak değil, aynı zamanda enerji verimliliğini artırarak ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KAAN BOZDOĞAN, GAZİANTEP (AA)

www.radikal.com.tr

08 Nisan 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR