Almanya`da GES hırsızlığı arttı

Almanya`da güneş enerjisi santrallerine (GES) yönelik hırsızlık olaylarında artış yaşanıyor. Çalınan modüllerin Doğu Avrupa ülkelerine gönderildiği sanılıyor.

 

Süddeutsche Zeitung’un haberine göre Almanya`da GES`lerin sayısı giderek artarken, bu tesislere yönelik hırsızlık vakaları da yükselişte. Habere göre 2011 ile 2014 yılları arasında Eyalet Polis teşkilatlarına 1880 farklı GES hırsızlığı vakası ihbarı geldi.

 

BİLİNEN ZARAR 15 MİLYON EURO

Polis kayıtlarına geçen hırsızlık olaylarında çalınan modül ve diğer parçaların toplam değeri 15 Milyon Euro olarak hesaplanıyor. Ancak polis kayıtlarına geçmeyenler ya da istatistiklere dahil edilemeyenler de eklendiğinde, GES`lere yönelik hırsızlık vakaları ile çalınan malzemelerin değerinin bilinenden çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

 

İSTATİSTİKLER AYRI TUTULUYOR

Federal Polis Teşkilatı`na göre GES`lere yönelik hırsızlık vakaları 2005 yılından bu yana biliniyor. Ülkenin bazı eyaletlerinde, GES hırsızlıklarına yönelik istatistikler daha yeni yeni ayrı tutulmaya başlamış durumda.

 

HEDEF ÇATILAR, SAHALAR VE DEPOLAR

Almanya genelinde 1 milyonun üzerinde çatı ve sahada GES’lerden elektrik üretiliyor. Polis kayıtlarına bakılırsa, hırsızlar bu tesislere profesyonelce giriyor. Çoğu zaman çatılardan birkaç düzine, yüzeydeki GES sahalarından da yüzlerce modül çalınabiliyor. Ayrıca, güneş ekipmanı barındıran depolar da hırsızların hedefleri arasında.

 

PROFESYONELCE SÖKÜM

Polise göre, hırsızlık vakalarının arkasında organize şebekeler var. Frankfort/Oder`deki yetkili savcı Peter Sostinac`ın açıklamasına göre hırsızlar hep benzeri yöntemlerle çalışıyor. Suç mahallinin önceden profesyonelce araştırıldığı anlaşılıyor. Tabii sistemler çoğunlukla ustalıkla yerlerinden sökülüyor.

 

DOĞU AVRUPA`YA SATILIYOR

Hırsızlık vakalarının çoğu geceleri yaşanıyor. Bunun nedeni ise gece saatlerinde sistemler elektrik üretmeyişi. Çalınan malzemelerin çoğunun direk Almanya dışına çıkarılıp Doğu Avrupa yönüne götürüldüğü tespitine de yer veriliyor. Bu modüllerin yeni kurulan GES`lere satıldığı kaydediliyor.

 

Federal Alman Polis Teşkilatı`na göre GES ekipmanı hırsızlıkları devam edebilir. Şu anda saha ve çatılarda hep yeni GES’ler kuruluyor. Arz ve talep artacağı için, hırsızlık vakalarının gelecekte de devam edebileceği tespitine yer veriliyor.

http://enerjigunlugu.net

06.07.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR