Güneş Enerjili Bu Okul 48 Saatte Kuruldu

Yassı kolilerden çıkan duvarlarla inşa edilen bu kampüs, eğitim kaynakları yüklenmiş bilgisayarları da içeriyor.

 

Güneş ışığı Kenya kırsalında çok boldur, bir elektrik şebekesine bağlanan geleneksel elektrik telleri ise değil. Elektrik enerjisinin azlığı, gelişmiş ülkelerdeki çocukların hak olarak aldığı iyi aydınlatılmış, teknolojik ekipmanla donatılmış sınıflar şöyle dursun, okula bile ulaşamayan yüz binlerce çocuk da dahil, Afrika’nın kalabalık şehirlerinin dışında yaşayan insanların hayatını zorlaştırıyor.

 

İngiltere merkezli teknoloji şirketi Aleutia, “Kutudaki Güneş Sınıfı” nı ülke genelinde 47 bölgeye gönderiyor. Pilot proje, prefabrik kurulumlu, teknolojiye ulaşım olanağı veren okul binaları sağlıyor. IKEA’nın yassı kolilerindeki gibi yapılar kolayca taşınıyor, monte ediliyor ve güneşten sağlanan enerji ile güçlendiriliyor.

 

Kenya’nın bu tür okullara ihtiyacı bir gerçek. UNESCO’ya göre bir milyondan fazla çocuk okul dışında ve Kenyalıların dörtte üçü kırsal bölgelerde yaşıyor. Aleutia, geliştirdiği “tak-çalıştır” programının 20 bin Kenyalı çocuğun temel eğitime ulaşmasına yardım edeceğini umuyor.

 

Şirket, nakliye konteynırlarının bu çalışmada kullanılmasına karar vermişti ancak yakın zamanda bu karardan vazgeçildi. Aleutia’nın Direktörü Mike Rosenberg, Gizmag’e “Bulduğumuz problem konteynırların yerel tedarikinin çok ucuz olması, buna karşın tipik olarak paslı olmaları onların yeniden adapte edilmelerinin de hayli pahalıya gelmeleriydi” diye açıklamada bulundu: “Yanları açık kamyonlarla nakliye maliyeti çok fazlaydı, neredeyse bir vinç kadar. Bu yüzden çark ettik.”

 

Bunun yerine, Aleutia bloguna göre her güneş sınıfı “bir pikap (kamyonet) ya da sığır kamyonunda taşınabilen” bir kit içinde geliyor. Kutu açıldığında inşaat işçisine ya da pahalı kurulum ekipmanlarına gerek olmuyor. 20x10x8 ayak (610x305x244 cm) büyüklüğündeki sınıf, iki kişi tarafından sadece bir tornavida -ki o da kutunun içinde oluyor- birleştirilebiliyor.

 

Sınıf kiti ayrıca 10 tanesi öğrenciler, bir tanesi öğretmen için olan 11 bilgisayarı da kapsıyor. Bilgisayarlara önceden ücretsiz dijital eğitim sistemi Khan Academy’den derslerin yanı sıra Wikipedia’dan offline bilgiler yüklenmiş oluyor. Okul dikildikten sonra güneş panelleriyle elektrik üretiliyor. Böylece bilgisayarlar çalışıyor ve öğretmenlerin dersleri hazırlayabilmesi ve öğrencilerin de ödevlerini tamamlayabilmesi sağlanıyor. Nairobi’nin kuzeyindeki Kiambu County’deki bu ilkokul, temmuzun sonunda yapıldı ve şirket geri kalanların birkaç ay içinde tamamlanmasını umuyor.

www.egitimpedia.com

24.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR