Esnaf elektriğini artık kendi üretecek

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin (İOSB) birlikte hayata geçirdiği projeyle artık esnaf kendi elektriğini üretebilecek.

 

Bin 700 liraya malolan projeyle esnaf, kısa süre zarfında elektrik parası ödemekten kurutulacağı kaydedildi.

 

Esnaf, ‘Verimli ve Temiz Enerji Eğitim Programı’ kapsamında kurulacak güneş enerjisi panelleri sayesinde 1 kws’ta kadar elektrik üretebilecek. 20 yıl ömürlü proje yaklaşık bin 700 liraya mal olacak. Güneş enerjisi sayesinde, elektrik ve doğalgaz giderlerinde yüzde 70 oranında azalma yaşanması bekleniyor.

 

Proje kapsamında bini aşkın işyeri sahibi esnaf ve sanatkar eğitime tabi tutuldu. Projede, mesleki eğitim merkezlerindeki öğretmenler, Güneş`ten elektrik kazanma (Fotovoltaik ) ve Güneş enerjisiyle ısınma (Solar Thermie) konularında eğitildi. Eğitim çalışmalarının finalinde güneş panelleri ile elektrik üretimi projeleri sahnelendi. Eğitimin sona ermesi nedeniyle düzenlenen kapanış toplantısına İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İOSB Başkan Vekili Nihat Tunalı ve İSTKA Genel Sekreteri Doç. DR. Abdulmecit Karataş katıldı.

 

Törende konuşan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, projeyi hayata geçirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Esnafın proje kapsamında 1 kws kadar elektrik enerjisi üretebileceklerini belirten Yılmaz, “Esnafımı enerji parası ödemeden hayatını devam etmiş olacak.” dedi.

 

Yılmaz yenilebilir enerjide daha çok faydalanmak için böyle bir projeyi hayat geçirdiklerini belirtti. Esnafın yaklaşık bin 700 liraya malolacak bu projeyle 20 yıl gibi bir süre zarfında elektrik parası ödemekten kurutacağını kaydetti. Yılmaz, proje kapsamında ilk etapta 30 bin işyerine güneş enerjisi panellerinin yerleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Yılmaz, “Esnaf bir kwh kadarki enerji için ödeme yapmayacak. Esnafımız bunu yaparken parası yoksa esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifinden kredi alacaklar. Bunu taksitli şekilde ödeyerek.” diye konuştu.

 

Törende konuşan Vali Yardımcı Hulusi Doğan ise bu projeyle önemli bir konuya parmak basıldığını, enerjinin Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da önemli bir konu teşkil ettiğini kaydetti. Doğan, Türkiye olarak güneş ve rüzgar gibi enerji kaynaklarında daha çok verimli faydalanması gerektiğini ifade etti.

İSTANBUL (CİHAN) 27.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR