Kirli suları güneş enerjisiyle arıtacaklar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Başiskele Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi`nde, havuzların üzeri güneş panelleri ile kapatılarak elektrik elde edilecek.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) tarafından inşaatı süren Başiskele Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi`nde, atıksulardan azot ve fosfor gideriminin yanı sıra havalandırma havuzlarının üzeri güneş panelleri ile kapatılarak 1MW`lık elektrik enerjisi elde edilecek. 66 bin 419 metrekarelik alanda faaliyet göstermesi hedeflenen tesis, yaklaşık 715 bin kişiye hizmet verecek.

 

Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak Türkiye`ye model olacak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

İl genelinde verilen suları doğal ortama kirli su olarak bırakmadıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, Kocaeli`de arıtma oranının yüzde 99 olduğunu, yüzde 1`lik kısmı da arıtma sistemine katarak kirli suların tamamını arıtmayı amaçladıklarını bildirdi.

 

Atıksuları geri kazanımla doğaya da çok büyük bir hizmet yapmış olacaklarını vurgulayan Karaosmanoğlu, "Doğal ortama zarar verecek hiçbir bakteri bırakmıyoruz. Azotunu, fosforunu, karbonunu alıyoruz. Denizlerimize, akarsularımıza en çok zarar veren maddeler bunlar. Bakteriler vasıtasıyla alıyoruz" diye konuştu.

 

Karaosmanoğlu, Kocaeli`de 30`un üzerinde atıksu arıtma tesisinin bulunduğunun altını çizerek, "Yerleşim yerlerindeki atıksuları ya büyük tesislere yönlendiriyoruz ya da bulunduğu yerde arıtıyoruz. Çünkü gelecekte insanların büyükşehirlerde karşılaşacağı en büyük sorun su problemleri olacaktır. Arıtılan su kaynaklarını daha çok sanayide, sulamada kullanıyoruz" ifadesini kullandı.

 

"Atıksu arıtımından 8 milyon TL"

Karaosmanoğlu, çevreye duyarlı, kirletmeyen arıtma tesislerinin maliyetlerinin yüksek olduğunu bildirerek, arıtılan suların Kocaeli`de çok sayıda sanayi kuruluşuna verildiğini bildirdi.

 

Tesisin yatırım ücretlerini İSU gelirleri sayesinde kendi imkanlarıyla karşıladıklarını aktaran Karaosmanoğlu, "Yılda yaklaşık 7 milyon TL atık su arıtımından gelirimiz oluyor. Atıksu arıtma tesislerinde bütün Türkiye`nin modeliyiz ve Avrupa`nın önündeyiz. Kullar Arıtma Tesislerine güneş panelleri koyuyoruz. Havuzların üzerinde 21 bin metrekare açık alan var. Oralara güneş paneli koyarak tesisin enerji tüketiminin yarısını karşılayacağız. Yaklaşık 1 MW`lık güneş enerjisini bu sistemle üreteceğiz. 81 milyon TL tutarındaki bir yatırım bu" ifadesini kullandı.

 

Yapımına bu yıl başlanan ve yenilenecek mekanik ekipmanlarla enerji verimliliğinin arttırılacağı planlanan arıtma tesisinin Temmuz 2017`de tamamlanması amaçlanıyor.

Yunus Emre Günaydın, KOCAELİ (AA)

27.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR