Şanlıurfa`da Güneş Panelleri

 

Urfa’da Patlıcan, İsotun Yanına Güneş Paneli

Şanlıurfa’da kısa süre içerisinde kent kültürüyle özdeşleşen ve damda kurutulan biber, domates ve patlıcanın yanına özellikle yaz aylarında dördüncü unsur olarak güneş panellerinin yer alacağı bildiriliyor.

 

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Şanlıurfa Türkiye’nin en çok güneş ışığı alan illerinin başında geliyor. 75 derece açıyla gelen ışınlar bol miktarda elektrik enerji potansiyeli taşıyor. Şu an için güneş enerji panelleri kentte yaygın olarak kullanılmıyor. Ancak panel tüccarları yakın gelecekte damlarda kurutulan isot, domates ve patlıcanların yanına güneş panellerinin de kurulacağını söylüyor. Yurt dışından getirdiği panelleri Kapaklı Pasajı’nda pazarlamaya başlayan 47 yaşındaki Necmi Kılıçal, sektör geleceğinin parlak olduğunu belirtiyor. TEDAŞ’ın elektrik kesintilerinden bıktığı için ALTERNATİF Enerji Kaynakları araştırdığını söyleyen Necmi Kılıçal, “Şimdi kendi elektriğimizi üretiyoruz. Kimseye muhtaç değiliz” dedi.

 

Necmi Kılıçal, “Günde 15 saat boyunca 12 ampul ve vantilatörümüzü elde ettiğimiz enerjiyle kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

DAĞLARIMIZA GÜNEŞ PANELLERİ KURULSUN

Güneş enerjisinin cömertçe boşa harcandığını söyleyen Kılıçal, “Türkiye’nin en fazla enerji alan ili Şanlıurfa. Ne yazık ki bu sistemleri az kullanan yine Şanlıurfa. Ben yetkililere sesleniyorum Şanlıurfa’nın güneşi boşuna gitmesin. Şu güneşi biz de kullanalım. Sadece ısıtmak için değil aydınlatma ve diğer elektronik cihazları kullanarak da çalıştırabiliriz. Kocaman dağlarımız var bu koca dağlara güneş paneli kurulabilir” dedi.

 

EN ÇOK SURİYELİLER GÜNEŞ PANELİ SATINALIYOR

Panellerin daha çok mülteciler tarafından tercih edildiğin söyleyen Kılıçal, “Genelde Suriyeliler alıyor. Suriye savaş alanı olduğu için elektrik sıkıntısı var. Vatandaş bir tane 40’lık panelini alıyor bir televizyonunu ve 4 tane ampulünü çalıştırabiliyor” diye konuştu.

 

100 TL’DEN 10 BİN TL’YE KADAR SATIŞ YELPAZESİ

Çeşitli ebatları bulunan güneş panellerinin fiyatları ise 100 liradan başlayıp 10 bin liraya kadar ulaşabiliyor.

www.sanliurfa.com

08.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR