TOKİ, 2011 e kadar 500 bin konut yapacak …

 

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2011 yılı sonuna kadar 500 bin konut hedefine ulaşacaklarını bildirerek, Bu kapsamda alt gelir grubuna, yoksullara yönelik konut üretimine, kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz dedi.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapısal Tasarım ve Yarışma Kulübü tarafından düzenlenen Yapısal Sektör Zirvesi nde konuşan Bayraktar, TOKİ nin kurulduğu günden bu yana 400 bin konut ile bu konutlarla birlikte ilköğretim okulu, lise, sağlık ocağı, hastane ve diğer tesisleri ürettiklerini anlattı.

 

Bayraktar, TÜİK verilerine göre 3 milyon konut ihtiyacı bulunduğunu kaydederek, TOKİ nin, ihtiyacın yüzde 7-10 arasındaki kısmını karşıladığını, özel sektörün girmediği bölgelere girdiğini söyledi.

 

Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için belediyelerle birlikte kentsel dönüşüm projeleri yaptıklarına işaret eden Bayraktar, Türkiye yi kaynak israfından kurtarmak için, su havzalarının korunması için kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalıdır dedi.

 

Bayraktar, Türkiye nin sağlıklı kalkınması ve kaynakların doğru kanallara aktarılması için kentsel dönüşüm gerektiğini dile getirerek, 2011 yılı sonuna kadar 500 bin konut hedefine ulaşacağız. Bu kapsamda alt gelir grubuna, yoksullara yönelik konut üretimine ağırlık vereceğiz. Kentsel dönüşüme çok ciddi ağırlık vereceğiz diye konuştu.

 

TOKİ NİN ELEŞTİRİLECEĞİ EN ÖNEMLİ KONU TEKDÜZE YAPILAR

Erdoğan Bayraktar, katılımcıların sorularını yanıtlarken de 6 aydır TOKİ nin yağmur suyundan, güneş enerjisinden faydalanma yönünde projeleri şekillendirdiğine değinerek, Küçükçekmece de yapılan yeni uydu kent projelerinde bu konuda çalışmaları bulunduğunu belirtti.

 

Türkiye nin en büyük eksiklerinden birinin denetim olduğuna dikkati çeken Bayraktar, Türkiye de ruhsat almanın zor olduğunu ifade ederek, Bizim yapacağımız, ruhsat almayı çok kolaylaştırmak ama denetimi alabildiğince artırmaktır dedi.

 

Bayraktar, denetimde gerekli düzeyin yakalanamaması halinde Türkiye de kaynak israfının, kaçak yapılaşmanın önlenemeyeceğini söyledi.

 

TOKİ nin eleştirileceği en önemli konunun standartlaşma ve tekdüze yapılar olduğunu kaydeden Bayraktar, mimariye düzen getirmek, çevre dostu projelere ağırlık vermek gibi çalışmaları bulunduğunu ve yöresel mimariye kayıtsız kalmadıklarını vurguladı.

 

04.05.2009

zaman.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR