Yenilenebilir enerji istihdamı artıracak

Greenpeace`in bir senaryosu, yenilenebilir enerjiye dönüşümle enerji sektöründe istihdamın 48 milyona ulaşabileceğini ortaya koyuyor.

 

Greenpeace, Alman Uçak ve Uzay Araştırma Merkezi (DLR) Teknik Termodinamik, Sistem Analizi ve Teknoloji Değerlendirme Enstitüleri`nin ortaklaşa hazırladıkları "Enerji Devrimi" (Energy Revolution) çalışmasının ayrıntıları konuşulmaya devam ediyor.

 

Çalışmada çıkan sonuçlar, karbondioksit (CO2) emisyonlarının azaltılmasıyla küresel sıcaklık artışının, kritik eşik olan 2 derecenin altında kalabileceğini ortaya koyuyor.

 

Söz konusu araştırmanın editörü, Greenpeace Enerji Uzmanı Sven Teske, "Yenilenebilir enerji artık büyümüş, kendi ayakları üzerinde duran bir sistem haline gelmiş. Yenilenebilir enerji iklime zarar veren kömür santralleri ve riskli nükleer santrallerle rekabet edebilir durumda. Bizler de kömür ve nükleer lobicilerinin, hükümetlerin temiz, güvenli ve ekonomik bir enerji geleceği çalışmalarını engellememesi için hızlı yol almalıyız" dedi.

 

Aralık ayında Paris`te düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncecinde çıkan çalışma, iklim dostu yenilenebilir enerjinin, beklendiğinden daha çabuk ilerleyebileceğini gösteriyor.

 

TASARRUF İMKANI, YATIRIM İHTİYACINA EŞİT

Çalışmaya göre 2050 yıllına kadar enerji devrimini gerçekleştirmek için yıllık ortalama 1 Trilyon ABD dolarlık yatırım gerekiyor. Bu rakam, yenilenebilir enerji devrimi ile sağlanacak yıllık 1,07 trilyon ABD doları fosil yakıt tasarrufuna aşağı yukarı denk.

 

YENİ İSTİHDAM İMKANLARI YARATACAK

Küresel enerji sisteminin dönüşümü aynı zamanda dünya çapında 20 milyon ek istihdam yaratabilecek. Küresel enerji sektöründe çalışanların sayısının 2030 yılına kadar 28 milyon kişiye düşmesi bekleniyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerji devrimi hızla hayata geçirildiği zaman, yenilenebilir enerji sektöründe bu sayı 48 milyon çalışana çıkabilecek.

 

Burada kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan çıkış ile yenilenebilir enerjiye girişin paralel şekilde ilerlemesi gerekiyor. 2013 yıllında yenilenebilir enerji küresel enerjiye yüzde 20’ye yakın katkıda bulundu. Ancak bu rakam çok düşük ve çabuk yükseltilmesi gerekiyor.

 

Greenpeace`in çalışması, enerji devrimin nasıl hızlandırılabileceğine ilişkin bazı öneriler ve senaryolar da içeriyor.

 

Paris’te düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı`nda ABD, Çin, Hindistan, AB ülkeleri de dahil yaklaşık 200 ülke küresel İklim Anlaşması`na imza koyacak. Hedef gözle görülür kuraklık, fırtına ve sel gibi sonuçları İklim Anlaşması imzalayarak yönetilebilir sınırlar içinde tutmak olacak.

http://enerjigunlugu.net

30.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR