Kirleten öder ilkesi miadını doldurdu …

" Enerji ve İnekler " kitabının yazarı gazeteci Özgür Gürbüz Yeni Aktüel için " Emisyon Borsasını " değerlendirdi.

 

"Bildiğiniz gibi Kyoto, gelişmiş ülkelerdeki seragazı emisyonlarını 2012 sonuna kadar 1990 yılının yüzde 5,2 aşağısına çekmeyi hedefliyor. Bu protokolün temelini de emisyon ticareti ya da karbon borsası oluşturuyor. Emisyon ticaretinin ortaya çıkışı biraz da seragazı emisyonlarını azaltmakta nazlanan firmaların baskısı oldu aslında. Asıl sorun, hâlâ ötesine geçemediğimiz kirleten öder ilkesinin esas alınması. Eğer bir çimento fabrikanız varsa, yaktığınız yakıttan kullandığınız teknolojiye kadar bir dizi önlem alarak emisyon oranlarını düşürmeniz mümkün.

 

Karbon Borsası ise size bir seçenek daha sunuyor. Temiz karbon hissesi olarak adlandırabileceğimiz bu senetleri piyasadan satın almak.

 

Eğer herkes bu yöntemi uygular ve bir indirime gitmezse bu senetlerin fiyatlarının artacağı muhakkak ama yine de firmanın bu maliyete katlanarak kılını kıpırdatmaması söz konusu. Halbuki, çok kısa zamanda radikal değişiklikler yapmaya mecburuz. Sorun da burada. İklim değişikliğini durdurmayı firmaların keyfine ya da mali gücüne bırakmayı ben çok da akıllıca bulduğumu söyleyemem. Borsa tamamen işlevsiz demiyorum ancak içinde bulunduğumuz koşulları düşünürsek çok fazla esnek olduğunu düşünüyorum.

 

İşin bir de etik yönü var. Kirleten öder, ilkesi miadını doldurdu. 100 ağaç kesip yerine 200 fidanlık para vererek kurtulmanın önüne geçilmeli. Bu bir göz boyamadan başka bir şey değil. New Scientist Dergisi nde bir makale okumuştum. Avustralya da gerçekleşen bir festivalde, Avustralya Hava Kuvvetleri nden bir jet uçağı, kutlamaya renk katmak için yakıtının büyük bir bölümünü gökyüzüne bırakıp sonradan yakarak görsel bir şölen (!) düzenlemişler. Bu gereksiz yakıt sarfiyatı sonucu ortaya 68 ton eşdeğeri bir karbondioksit çıkmış. Bunu doğaya geri ödemek (!) içinse 300 adet fidan dikmişler. Bu gibi yöntemlerle doğanın kurtulacağına, iklim değişikliğinin durdurulacağına inanmak için biraz saf olmak lazım."

Özgür Gürbüz / yeniaktuel.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR