Kış saati uygulaması seçimden sonraya kaldı

Kış saati uygulaması bu yıl planlanandan geç başalayacak. Kış saati uygulamasına geçilmesiyle birlikte saatler bir saat geriye alınacak. Erken seçimler nedeniyle kış saatine 8 Kasım`da geçilecek.

 

Yaz aylarının geride kalmasının ardından vatandaşlar kış saati uygulamasına ne zaman geçileceğini merak etmeye başladı. Güneş ışığından daha fazla faydalanmak adına uygulanan kış saati uygulamasına Türkiye bu yıl biraz daha geç geçecek. Normalde 25 Ekim`de yaz saati uygulamasının sona ermesiyle birlikte kış saati uygulamasına geçiliyordu ancak bu yıl bu uygulama bir süre ertelenecek ve kış saatine 8 Kasım`da geçilecek.

 

Kış saati uygulamasına geçişin ertelenmesi yönündeki düzenleme Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun`un imzasıyla, Başbakanlığa gönderildi.

 

Yaz saati uygulamasının sona erdirilerek kış saati uygulamasına geçilmesinin ertelenmesine yönelik düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun`un imzasıyla Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan erteleme kararı, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

 

Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart`ta 03.00`ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim`de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00`ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.

 

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım`da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım`da sona erecek ve saatler 04.00`ten 03.00`e alınacak.

 

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir.

 

Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

 

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. 

Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.

 

YSU`da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.

www.mynet.com / haber

09.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR