Yenilenebilir enerji maliyetleri düşüyor: Rüzgâr enerjisi artık doğalgazla aynı fiyatta

Yayınlanan yeni bir rapora göre yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim maliyetleri gittikçe azalıyor. Rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde, maliyetlerin 2015 itibariyle doğalgaz seviyesine indiği ifade edilen raporda, fiyat verimliliğinin güneş enerjisi içinde hızla arttığı vurgulanıyor.

 

Bloomberg New Energy Finance tarafından 2015’in ikinci yarısı için yürütülen piyasa araştırması, rüzgâr enerjisinin megawatt başına maliyetlerinde 2 dolar azalarak 83 dolara indiğini ortaya koydu. Hazırlanan raporda karasal rüzgâr enerjisinin dünya çapında incelendiğinde 2015 itibariyle doğalgazla aynı seviyede olduğu belirtildi. Güneş enerjisinin megawatt başına maliyenin ise 7 dolar azalarak 122 dolara geldiğini belirten rapor, yenilenebilir enerji türlerinin uzun vadeli enerji yatırımı için en verimli tercih olduğunu gösteriyor.

 

Raporda belirtilen fiyatlar ve maliyetlerdeki altı aylık düşüş eğilimine göre, rüzgâr ve güneş enerjisinin daha da ucuzlayacağı söylenebilir. İlerleyen teknolojinin etkisiyle yenilenebilir enerji üretiminin verimlileşmesi, bu enerjilerin daha da ucuzlayacağının güvencesidir. Bu açıdan rüzgâr ve güneş enerjisinin gelecek yıllarda fiyat verimliliğinde lider enerji türleri haline geleceği iddia edilebilir.

 

Bloomberg New Energy Finance’ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika sorumlusu Seb Hebnest, yenilenebilir enerjinin pahalı olduğu bir dünyadan, yenilebilir enerjinin gerçekten ucuz olduğu bir dünya doğru gittiğimizi belirtiyor ve ekliyor: “Bugün, karasal rüzgâr enerjisi, Birleşik Devletler ve dünyanın pek çok yerinde kömür ve doğalgaz teknolojisiyle rekabet edebilir durumda.”

 

Seviyelendirilmiş elektrik maliyeti olarak adlandırılan hesap tekniğini temel alan araştırmada, 55 bin’den fazla yatırım projesi faiz oranları, sermaye harcamaları ve işletme maliyetleri göz önünde bulundurularak incelendi ve farklı enerji türleri için ortalama fiyatlar oluşturuldu. Yapılan çalışmaya göre, kömürden elektrik üretiminin ortalama maliyetinin Kuzey ve Güney Amerika’da megawatt başına 75, Avrupa’da ise 105 dolar seviyesinde olduğu ortaya çıktı. Doğalgaz teknolojilerinin ortalama maliyeti ise Kuzey ve Güney Amerika’da megawatt başına ortalama 82 dolar olan iken, Avrupa’da 122 dolara kadar çıkıyor.

 

Fosil yakıtlardan elektrik üretimi maliyetlerinin kıta genelindeki karbon emisyonu politikalarına bağlı olarak yüksek seviyelerde olması, yenilebilir enerjiyi Avrupa için daha önemli bir kaynak haline getiriyor. Zira kömür ve doğalgazdan elektrik üretiminin karma maliyeti Avrupa için 100 dolardan yüksek iken rüzgâr enerjisi Birleşik Krallıkta 85, Almanya’da ise 80 dolar seviyesinde.

 

The Washington Post’tan Chris Moorey’in belirttiğine göre Çin açısından ise durum daha farklı. 44 dolar gibi oldukça ucuz bir maliyeti olan kömür temelli üretim, 77 dolarlık rüzgâr ve 109 dolarlık güneş enerjisiyle karşılaştırıldığında fiyat verimliği açısından tartışmasız lider. Amerika’nın da benzer bir durumda olduğunu belirten Moorey yenilenebilir enerjilerin 65 dolar seviyesindeki kömürle karşılaştırıldığında pahalı olduklarını ifade ediyor. Ancak kullanıldıkları süre boyunca yakıt gerektirmeyen yenilenebilir enerji sahalarında maliyetin büyük kısmını kurulum ve başlangıç masraflarının oluşturduğu göz önüne alındığında orta ve uzun vadede rüzgâr enerjisi daha akıllı yatırım olarak ön plana çıkıyor.

 

Birleşik Devletler’de bulunan çevre örgütü Sierra Club’ın yöneticisi Michael Brune, yenilenebilir enerjilerin uzun vadede daha kazançlı yatırımlar olduğunun altını çizerken temiz ve sürdürülebilir enerjilerin ekonomik verimliliğinin artmaya devam ettiğini belirtiyor: “Temiz enerjiye geçiş tüm hızıyla sürüyor ve tehlikeli, kirli fosil yakıtları geri plana itiyor.”

https://gaiadergi.com

09.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR