Güneşte yatırım fırsatları bugünkü panel gündemindeydi

 

Güneş enerjisi masaya yatırıldı

6. Türkiye Enerji Zirvesi’nde güneş enerjisi sistemleri “Güneş enerjisi sistemlerinden yatırım fırsatları” adlı oturumla masaya yatırıldı.

 

EPDK Kurul Üyesi Ahmet Çağrı Çiçek’in moderatörlüğünü yaptığı oturuma; EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Ahmet Ocak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Münip Karakılıç, GÜNDER Başkan Yardımcısı Osman Özberk, GENSED Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ve Lİ-DER Başkanı Yalçın Kıroğlu katıldı.

 

EPDK Kurul Üyesi Ahmet Çağrı Çiçek, güneş sektöründe yeni bir ülke olduğumuz için birçok sorunla yeni karşılaşıldığını dile getirdi. Çiçek, “Almanya 13.30 ila 16.30 saatleri arasında ürettiği elektriğin yüzde 25’ini yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor. Yüzde 25 çevreci bir rakam ve bu sistemin kurulması gerekiyor. Ülkenin enerji dışa bağımlılığını bitirmek için yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerekiyor” dedi.

 

"Yerli aksam kullanımında ekstra bir destek uygulanılıyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü(YEGM) Münip Karakılıç, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarına bakıldığında mükemmel bir güneş alanına sahip olunduğunu hatırlattı. Karakılıç, “Yatırımların özendirilmesi ve yenilenebilir enerjisinin önünün açılması için yerli aksam yönetmeliğimiz var. Yerli aksam kullanımı ekstra bir destek uyguluyor. Ülkemizde güneş potansiyelinin kullanabilmesi için Konya Karapınar Bölgesi Yenilebilir Enerji Alanı olarak seçildi. Bu bölgede 1.800.000 MW üretim yapılacak” diye konuştu.

 

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik bir sunum yaptı. Sunumunda Oktik, “Son 10 senede güneş enerjisinden elektrik üretimi 2,6’dan 177 GW’a çıktı. Tüm dünyada temiz ve tükenmez enerjiye büyük bir yönelme var. Sürekli olmayan güç enerjilerine bağımlılık o ülkenin enerji alt yapısına da bağlı. 2014 yılında fotovoltaik güç sistemleri maliyetleri 900 ila 1050 Avro arasında seyir ediyor.  2050 yılına gelindiği 600-280 Avro arasında kurulum ücreti düşeceği senaryoları mevcut. Gelecekte katkı payı sorunu çözülürse diğer enerji sektörleriyle yarışabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“Amacımız ülkede güneşin bölgesel güç olmasını sağlamak”

GÜNDER Başkan Yardımcısı Osman Özberk, Türkiye’nin içinde bulunduğu konum itibariyle bu Zirve çok önemli ortamda yapıldığı açıklamasını yaptı. Özberk, “Yenilenebilir enerji politikalarına bakış ufku açık bir sayfada bakılmıyor. GÜNDER’in Amacımız ülkede güneşin bölgesel güç olmasını sağlamak. 600 MW kapasite açıldı. Dünyada benzeri olmayan yarışma şartları arandı. Yenilenebilir enerji çevreci bir yapıdadır ve Türkiye’nin ithal olmayan yerli ve yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var. Enerji bağımsızlığı için ne kadar yerli kaynağa sahipsek kullanmalıyız” dedi.

 

"Lisanssız elektrik üretimini işleyişten kaynaklı gecikmeler yavaşlatıyor"

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) Başkanı Yalçın Kıroğlu 21 elektrik dağıtım şirketi ve OSB’lerden alınan bilgiye göre 12 bin başvuruya ulaştığı bilgisini paylaştı. Kıroğlu, “5 bin 77 başvuru ise olumlu kabul edildi. Bu projelerin kapasite dağılımı ise 2 bin MW’lık güneş enerjisi üretildi. Güneş başvuruları Konya ve civarında toplanmış durumda. Böyle bir yoğun bir alana yoğun başvuru oldu. 2012’de güneşte 9 adet onaylı proje varken 2015 yılında bu sayı 1.300.000 adet oldu. Lisanssız elektrik üretimi halkın elektrik üretimine katılmasıydı. Bunda 300 projeyi hayata geçirdiysek işleyişten kaynaklı gecikmeler var” dedi.

 

Enerjide temel unsur arz güvenliği

EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Ahmet Ocak yenilenebilir enerji kaynakları adına bir sunum gerçekleştirdi. Ocak, “Enerjide temel unsur arz güvenliği ikincisi yatırım ortamını geliştirmek gerek. Üçüncüsü de enerjinin çeşitlendirilmesi şart. Yatırımcı açısından bakarsak diğer ülkelerle rekabet edebilmek için enerjiyi ucuza sarf etmek gerektiğini söylüyor. Tüketici ise ucuz elektrik almak istiyor. Bu ortamda yatırımcıyı, sanayiciyi ve tüketiciyi ortak payda da memnun etmek gerekiyor. Kanun yapıcılar hiç bir zaman elektrik üretiminin ihale ile olmasını düşünmediler. Yaşanan gelişmeler bu durumu zorunlu kıldı” şeklinde konuştu. Petek Çiftçi / Konya

www.petroturk.com

13.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR