Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Pendik’te Kurulacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya ziyaretinde, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasına yönelik imzalar atıldı.

 

Başbakan Erdoğan, “İstanbul Asya yakasında Pendik’te kuracağımız bu üniversite ile Türkiye - Japonya arasındaki bu bilimsel ortaklığı, dayanışmayı aynı zamanda uluslararası bir zemine oturtma imkanı bulacağız.” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin hazırlık çalışmalarını yürütmek amacıyla her iki tarafın da komitelerini kurduğunu belirtti.

 

Japonya Başbakanı Abe Japon Başbakan Şinzo Abe de 10 sene aradan sonra Japonya’ya gelen Erdoğan ile geçen yıl 3 kez görüştüğünü, bu vesileyle samimiyetlerini ilerletme şansını bulduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde iki ülkenin ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini söyledi.

 

Tokyo’da, şubat ayında komitelerin Türkiye’de buluşması yönünde görüşmeleri olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi: ”Bu üniversitede sadece nükleer mühendislik değil; elektrik-elektronik mühendisliği, bilgi teknolojileri ve bilgisayar mühendisliği, uygulamalı fizik, mekanik mühendisliği, moleküler biyoloji, kimya, matematik, astronomi gibi bölümlerin yanı sıra sosyal bilimlerin de olduğu bölümlerin olmasını hedefliyoruz. Ayrıca kuracağımız bir birimde Sinop’ta çalışacak mühendislerin eğitimi de verilecek. Bizim hedefimiz, nükleerin sadece enerji arz güvenliğimize katkı yapacak bir kaynak olması değil, aynı zamanda eğitim, Ar-Ge, teknoloji ve sanayisiyle bunun kültürüne sahip olmaktır.’

 

Toplantıda, Türk-Japon Ortak Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kuruluşuna ilişkin muhtıra, afet önleme ve sağlık sektörlerinde işbirliğine ilişkin niyet mektupları imzalandı.

www.enerjienstitusu.com

07 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR