Kopenhag İklim Zirvesi’ne 3 gün kaldı …

Kopenhag’dan sizlere seslenmeden önceki son günüm. Sevgili Ömer Madra ile beraber pazartesinden itibaren Kopenhag’da olacağız ve size gelişmeleri sıcağı sıcağına aktaracağız. Gezegenin geleceği için gerçekleşen bu toplantıda biz de değişik eylemlerin bir parçası olmaya gayret edeceğiz, gezegenin geleceğini düşünen diğer insanlarla bir araya gelerek dönüşümün ağlarını güçlendireceğiz. Evet şimdi bakalım neler olmuş:

 

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Meksika’nın ardından, dünyanın dördüncü büyük sera gazı salım sorumlusu Hindistan da iklim değişikliği için somut hedef açıkladı. Yetkililer, ekonomilerinin büyümesiyle orantılı karbon salımını 2020’ye kadar %24 düşüreceğini açıkladı. Hedef, Hindistan’da sera gazı salımının artmaya devam edeceğini gösteriyor. Çünkü karbon salımını ekonomik büyümeyle orantılı olarak azaltacak. Yani aslında salımlar, yalnızca daha yavaş bir hızda gerçekleşecek. Hindistan medyası ise, 2030’da kadar %30 oranında azaltıma gidilebileceğini söylediler. Aslında Hindistan, enerji verimliliğine birçok ülkeden daha çok önem veriyor. Üstelik, 2020’ye kadar güneş enerjisinden 20 gigawattlık enerji üretmek için yaptığı yatırımlar mevcut. Bu miktarda bir enerji ise, dünyada şu anda kullanılan güneş enerjisinin %75’ini Hindistan’ın kendi başına sağlayacağı anlamına geliyor. Bu da çok iyi bir haber. Güneş açısından neredeyse Hindistan kadar zengin Türkiye ise hala yerinde sayıyor ve nükleer masallar dinliyor. Nükleer masala hayır demek, güneşe yer açmak için siz de bir radyoaktivist olun.

 

Amerika Birleşik Devletleri, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerin iklim felaketlerinden korunması ve düşük-karbon salımına sahip ekonomiler yaratılması için küresel fon önerisinde bulundu. ABD Hazinesi, fonun Dünya Bankası’ndan sağlanacağını açıkladı. Esas hedef ise salım azaltımı için gerekli teknolojilerin hayata geçirilmesi ve önlemlerin alınması olacak. Proje önerileri ise solar parktan enerji verimliliği için yatırımlara ve felaketlere karşı sigorta sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Fonun, 75 ile 100 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Kopenhag’dan sağlanması düşünülen uluslararası fonun ise 7 ile 10 milyar dolar olması bekleniyor. Dünya bankası yanlış adres, fon ise çok sınırlı!

 

İklim aktivistleri, Rus lider Dmitry Medyedev’i güney doğal koruma alanlarında hükümet için tatil köyü yapmaktan vazgeçirmek için harekete geçti. Greenpeace ve WWF, Medyedev’in Karadeniz yakınlarındaki Utrish milli parkını kendileri için rahatlama alanına çevirme kararına karşı eylemde bulundu. Çünkü, bu tatil köyü hayata geçirilirse birçok tehlike altındaki bitki türü zarar görecek, üstelik binlerce göçmen kuş da bu durumdan kötü etkilenecek. Milli parklar gibi önemli alanların ortasına baraj yapılması, tüm çevre güzelliklerinin hiçe sayılması. Türkiye için çok da yabancı bir tablo değil. Neyse ki sivil toplum, ülkemizde bu alanda çok aktif. Bu şekilde devletin yaptığı hataları durdurma imkanı var.

 

Tüm dünyada bu gelişmeler olup biterken, herkes iklim için ayağa kalkmışken, Güney Afrika’da insanların hala iklim değişikliğinin dünyanın doğal döngüsü olduğunu sandıklarını biliyor muydunuz? Güney Afrika’da birçok kişi, bu değişikliklerin insan kaynaklı eylemlerden kaynaklandığını bilmiyor. Ülkenin Su ve Çevre İşleri Bakanlığından Sputnik Ratau, vatandaşların iklim değişikliğiyle ilgili yeteri kadar bilgilendirilmediklerini söyledi. Üstelik, Çevre Bakanı’nın da bu sorundan haberdar olduğunu dile getirdi. Oysa ki ülkenin birçok kesiminde insanlar, evlerini keresteden yapıyorlar, suyu evlerine kendileri taşıyorlar. Yani, iklim değişikliği en çok onları etkileyecek. Bu nedenle en çok onların bilgilendirilmeye hakları var. Yine de çocuklar, büyüklerden daha bilgili. Hatta geri dönüşüm yapılan okullar bile var. İklim değişikliğiyle mücadelede en önemli çözüm farkındalıktan geçiyor. Bu nedenle sivil toplumun harekete geçerek bilgilendirme faaliyetleri yapması her zaman etkili oluyor.

 

6 Aralıkta gerçekleştirilecek bisiklet eylemini son kez hatırlatmak istiyorum. 6 Aralık günü, gezegenimizin geleceğini düşünenler, gezegenimizin bir çok yerinde olduğu gibi İstanbul’da da yolları bisikletlerle dolduracaklar. Böylece iklim değişikliğiyle mücadele için kararlılıklarını da gösterecekler. Bu eyleme katılmak isteyen herkes, 6 Aralık günü saat 14.00’te, öğleden sonra ikide Sultanahmet Meydanı’na davetli. Buradan hep birlikte Ortaköy’e kadar bisikletlerle gidilecek.

 

Ben, ne yazık ki bisiklet eylemine katılamayacağım. Çünkü 6 Aralik Pazar sabahı Kopenhag a gidiyorum oradan size seslenmeye devam edeceğim, ve yeni bir eylemle karşınızda olacağım… Kopenhag İklim Zirvesi’ne son 3 gün, gezegenin geleceği için Kopenhag’da bakalım neler neler olacak? Sağlıcakla kalın!

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü

www.acikradyo.com.tr / 04.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR