Tarıma uydu desteği

Türkiye son 5 yılın en kurak dönemini geçiriyor. Tarım arazilerini uydu teknolojisiyle takip eden TARBİL sisteminden gelen veriler bu yönde. Sistem tüm Türkiye`de devreye girdiğinde çiftçiler kuraklık dahil birçok riske karşı önlem alabilecek.

 

Türkiye`nin tarım arazilerini uydu teknolojisi ile takip eden Tarımsal İzleme ve Bilgi (TARBİL) sisteminin verilerine göre Türkiye kurak bir sezon geçiriyor. Ülkenin doğusundan batısına 300`ü aşkın istasyondan gelen bilgiler, Türkiye`nin son beş yılın en kurak dönemini yaşadığını gösteriyor. TARBİL projesinde çalışan bilim insanlarına göre, sistem tamamen faaliyete geçtiğinde Türkiye belirli aralıklarla yaşanan, yağışa bağlı meteorolojik kuraklık ve onu takiben yaşanabilen tarımsal kuraklığı en az zararla atlatabilecek.

 

Türkiye`nin kuraklık haritası

TARBİL projesinin en büyük yararlarından biri, çiftçiye ve devlete muhtemel risklerle ilgili bilgi vermesi ve gerekli önlemlerin alınması için önceden uyarması. “Kuraklık izleme haritası" projenin en dikkat çekici bölümlerinden biri. Bu sayfaya girdiğinizde sizleri bir Türkiye haritası karşılıyor.

 

Haritada istasyonların yer aldığı bölgelerle ilgili, geçmiş yılların verileri ile karşılaştırmalı kuraklık bilgileri yer alıyor. Bu bilgiler ışığında çiftçi, ürünlerin yeterince gelişebilmesi için ne zaman ek sulama yapması gerektiği konusunda bilgi alarak kuraklığın mahsul üzerindeki muhtemel zararlarını bertaraf ediyor.

 

Gelişmiş kamera ve algılayıcılarla donatılan istasyonlar toprağın neminden hava sıcaklığına, rüzgârın hızından yağış miktarına birçok bilgiyi on dakikada bir kayıt altına alıyor. Dahası, tarlada yetişen ürünün gelişimi, filizlenme evresinden hasat mevsimine kadar görsel olarak izleniyor. Bütün bu veriler Türkiye tarımını dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar hassas bir şekilde kayıt altına alıyor.

 

Projede görevli Meteoroloji Mühendisi Emre Özelkan, sistemin önemini şöyle anlatıyor:

 

"Her ürünün yeterince gelişmesi için belli dönemlerde, belli miktarda suya ihtiyacı vardır. Kuraklık dönemlerinde, sistemimiz sayesinde çiftçiye tam olarak tarlasını ne kadar daha fazla sulaması gerektiğini söyleyebiliyoruz. Veya tam tersi, aşırı suladığı zaman da uyarabiliyoruz. Böylece kısa vadede rekoltenin düşmesini engelliyoruz, uzun vadede de yeraltı su rezervlerimizin daha bilinçli kullanılmasını sağlıyoruz. Yeraltı suları, çiftçinin bilinçsiz kullanımı nedeniyle her geçen yıl daha da azalıyor ve bu da ‘hidrolojik kuraklık’ anlamına geliyor. Proje tüm ülkeye yayıldığında bu konuda da önemli bir mesafe katetmiş olacağız.”

 

Uydu teknolojisi desteği ile tarım

Projenin bilimsel ortağı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ ) sistemin kalbine ev sahipliği yapıyor. İTÜ Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi’nde (UHUZAM) bulunan kontrol odası yedi gün yirmi dört saat Türkiye’nin dört bir yanındaki tarlaları izliyor.

 

Uydular sayesinde tarlalardan gerçek zamanlı bilgiler alınabiliyor. Bu durum çiftçilere günlük hatta saatlik uyarıların yapılmasına yardımcı oluyor. Bu sayede önemli ölçüde gübre, ilaç ve su tasarrufu sağlanıyor. İlk olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde başlayan uygulama, bölgenin Hakkâri ve Şırnak dışında tüm illerinde mevcut. Bu bölgelerde bulunan istasyonların sağladığı yaklaşık dört yıllık bilgi arşivi sayesinde bilim adamları, tohumlar tarlaya atıldığı anda hassas rekolte hesabı yapabiliyor.

 

Tarımda tablet dönemi

İTÜ-TARBİL proje yürütücüsü Doçent Dr. Berk Üstündağ ile 2012 yılında Urfa’da tanışmıştım. Başında poşusu, elinde dizüstü bilgisayarı ile tarla tarla dolaşıyordu.

 

O zamanlar TARBİL’in sağladığı bilgileri çiftçilere dizüstü bilgisayardan gösteriyordu. Şimdi ise tablet kullanıyor. Deneme aşamasında olan proje kapsamında 500 çiftçiye bu tabletlerden dağıtıldı. Araştırmacılar, okuma yazma bilmeyen çiftçilerin bile kullanabileceği resimli bir arayüz üzerinde çalışıyor. Sistem tümüyle devreye girdiğinde tabletler daha da yaygınlaşacak. Böylece çiftçi kendi tarlasının dijital kaydına ulaşabiliyor, ilaç ve gübre gibi uygulamaları sisteme girebiliyor olacak.

Lokomotifliğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın yaptığı çalışmanın bilimsel ayağını yürüten İTÜ ekibi çok iddialı. Berk Üstündağ`a göre TARBİL dünyada bir ilk.

 

"Bu kadar çok uygulamayı bir araya getiren bir sistem yok. Biz hem bitkilerin gelişimini görsel olarak izliyoruz, hem de 120 parametre üzerinden elde ettiğimiz verileri kaydediyoruz. On dakikada bir yenilenen verilerimiz ile dünyada ilkiz. Batıdaki örneklerde bu türden istasyonlar ya meteorolojik, ya da tarımsal amaçlı olur. Bütün bunları uydu görüntüleme sistemi ile birleştiren tek örnek bizimkisi.”

Berk Üstündağ’a göre, proje yurt geneline yayıldığında Türkiye’de tarımla ilgili olarak çok değerli bir veri bankası oluşacak.

 

"TARBİL’in sağladığı veriler ile rekolte hesaplamaları çok daha hassas yapılabilecek, su kaynakları daha verimli kullanılacak. İlaçlama ve gübreleme, gerektiğinde ve gerektiği kadar yapılacak. Bu şekilde yapılan tasarruflar sayesinde ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlanacak. Tarım daha bilimsel ve verilere dayalı olarak yapılacağı için ekilen bitkilerin türü ve miktarı talebe göre olacak. Bu da hem üreticinin hem de tüketicinin mağduriyetini önler."

 

TARBİL projesi kapsamında Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesine yayılmış 300’ü aşkın istasyon bulunuyor. Bu sayının yıl sonuna kadar 450, iki yıl sonra da bin 200 istasyona ulaşması hedefleniyor.

www.aljazeera.com.tr

22 Nisan 2015

 

-.-

 

Tarımsal İzleme ve Bilgi (TARBİL) Sistemi Projesi

Tarımsal İzleme Bilgi Sistemi (TARBİL) İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü bünyesinde Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine Bağlı Tarım ve Çevre Bilişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Tarımda ortak akıl ile kalkınma için en kapsamlı ve kazançlı ileri teknoloji uygulaması: TARBİL

(Kaynak : http://tarbil.org)

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR