"Türkiye ve Hollanda enerjide iş birliğini artırmalı"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Hollanda İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, Hollanda`nın özellikle rüzgar ve güneş enerjisi teknolojilerinde başarılı şirketlere ev sahipliği yaptığını belirterek, yenilenebilir enerji alanlarında ikili ticaretin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Okyay, AA muhabirine, Hollanda`nın, yenilenebilir enerji teknolojileri ve biyogaz alanında başarılı olduğunu ifade ederek, bu alanda Türkiye ile işbirliği yapılabileceğini anlattı.

 

Türkiye`nin ulaştırmada 2023 yılına kadar yüzde 10 yenilenebilir enerji kullanmayı hedeflediğini vurgulayan Okyay, "Ülkemizde bu oranın son derece düşük olduğu dikkate alındığında, Hollanda ile Türkiye arasında ikili iş birliğinin geliştirilmesinin her iki taraf için de kazançlı olacağı ortadadır. Türkiye ve Hollanda enerjide iş birliğini artırmalı, yenilenebilir enerji alanlarında ikili ticaret geliştirilmeli. AB`nin enerji limanı Roterdam, enerji merkezi olma yolunda Türkiye`ye ilham verebilir"" değerlendirmesinde bulundu.

 

Türkiye`de çok sayıda Hollandalı firmanın iş yaptığına işaret eden Okyay, toplam yabancı sermayeli firma sayısı açısından da Alman ve İngilizlerden sonra, Hollandalı firmaların üçüncü sırada geldiğini aktardı.

 

Okyay, Hollanda kökenli firmaların Türkiye`de ağırlıklı olarak emlak ve inşaat sektörlerine yatırım yaptığını, önümüzdeki dönemde bu yatırımların enerji sektörüne, özellikle de yenilenebilir enerjiye doğru yönelebileceğini söyledi.

 

Enerji kilit rol oynayacak

Okyay, "2016 yılında AB Dönem Başkanlığı öncelikleri arasında enerjinin önemli bir yeri olması şaşırtıcı olmayacaktır" dedi.

 

Türkiye ile AB arasında 2005 yılından bu yana devam eden fiili müzakere sürecinde halihazırda teknik bir engel olmamasına rağmen enerji faslının açılmadığını hatırlatan Okyay, enerji faslında müzakerelerin başlamasının, taraflar arasındaki enerji ilişkilerinin daha da geliştirilmesine imkan vereceğini bildirdi.

 

Öte yandan, Avrupa ülkeleri arasında Hollanda, 2001-2014 yıllarında 11 milyar 389 milyon dolar ile Türklerin dış yatırımları arasında başı çeken ülke oldu. Hollanda`yı 7 milyar 309 milyon dolar ile Azerbaycan takip etti. GÜLŞEN ÇAĞATAY, ANKARA (AA)

24.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR