Türbinin yerlisi çıktı

Bugüne kadar ithal edilen rüzgâr türbinlerinin artık yüzde 100 yerlisi yapılıyor. Üretim sayesinde siteler de kendi elektriğini üretebiliyor.

 

Türkiye`nin en büyük cari açık kalemleri arasında yer alan enerjiye KOBİ`lerden çözüm geldi. SoyutWind, bugüne kadar dışarıdan ithal edilen büyük kapasiteli rüzgâr türbinleri sistemlerini yüzde 100 yerli olarak üretmeyi başardı. Şirket bununla da yetinmeyerek konutlarda ve sitelerde elektrik üretimini sağlayacak özek türbin sistemleri de geliştirdi. Değişen yasalar sayesinde sitelerin bahçesine kurulan rüzgâr türbinleriyle yerli üretilen elektrik, konutların enerji giderinde yüzde 20 ile 50`ye varan oranlarda tasarruf sağlıyor.

 

İLK ENTEGRE ÜRETİM

Türkiye`de rüzgârdan elde edilen enerjinin her geçen gün arttığını belirten SoyutWind`in İş Geliştirme Müdürü Serhat Ay, "Bu potansiyele rağmen rüzgar türbinleri uzun yıllardır Türkiye`de üretilemediği için ithal ediliyordu. Şimdi rüzgar enerjisi sistemlerinin tamamını yerli üretebilecek kapasiteye ulaştık" diyor. Ankara`da kurulu tesislerinde 500 KW`lık türbinler imal ettiklerini belirten Ay, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Fabrikamızda rüzgâr türbini, makine dairesi, nacel, kule ve kanat imalatı yani bir rüzgâr türbininin tüm parçalarının imalatı komple yapılıyor. Soyutwind`in yılda 1,5 MW`lık 90 türbin üretme kapasitesi bulunuyor."

 

Siteler elektrik üretecek

Rüzgâr enerjisi konut alanında da kullanılmaya başlandı. Bu sayede konutlar enerjide % 50`ye varan oranda tasarruf sağlıyor. Yasal düzenlemeler ile kendi elektriğini üreten site sayısının daha da artması bekleniyor.

 

4 yılda amorti ediyor

200 konutluk bir site için 500 kW`lık bir türbin kurulması gerekiyor. Bu kurulumun maliyeti ise yaklaşık 800 bin dolar civarında seyrediyor. Yatırım kendini dört yıl içinde tamamen amorti ediyor.

www.sabah.com.tr / ekonomi

13 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR