G20 ülkeleri arasında işbirliği artacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun: `G-20 ülkeleri arasında yenilenebilir enerjide işbirliği artacak`

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kesmeden devam edileceğini belirterek, "Yenilenebilir enerjide bugüne kadar yaklaşık 8 bin 500 lisanssız başvuru yapıldı, bunların yüzde 80`i güneş, yüzde 20`si rüzgarda. Lisanslı rüzgar enerjisinde ise 7 bin megavatlık kapasite lisans aşamasında bulunuyor` dedi.

 

Alaboyun, yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının artırılmasıyla Türkiye`nin fosil yakıtlardaki dışa bağımlılığının azalacağını söyledi.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının cari açığın kapatılmasında da katkı sağlayacağına dikkati çeken Alaboyun, "Bu durum da orta ve uzun vadede elektrik fiyatlarını dengeleyebilecektir. Yenilenebilir enerji teknolojileri her geçen gün aşama kaydetmekte daha verimli ve daha az maliyetli ürünler imal edilebilmektedir" diye konuştu.

 

Yeni hükümet döneminde ekonomik istikrarın tesis edileceğini dile getiren Bakan Alaboyun, bu istikrarın yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara da yansıyacağını ve yatırımların tüm hızıyla devam edeceğini anlattı.

 

Alaboyun, Türkiye`nin 2023 yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmada, hem kamu tarafının hem de bu alanda yatırım yapan özel sektörün üzerine düşeni en iyi şekilde yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

"Son dönemde lisanssız güneş enerjisi projeleriyle birlikte güneş enerjisi yatırımlarında büyük bir hareketlilik yaşandı. Ekim 2015 sonu itibarıyla güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü yaklaşık 250 megavatı aştı. 600 megavatlık güneş enerjisi için lisans verme süreci devam ediyor. Yenilenebilir enerjide bugüne kadar yaklaşık 8 bin 500 lisanssız başvuru yapıldı, bunların yaklaşık yüzde 80`i güneş, yüzde 20`si rüzgarda. Önümüzdeki dönemde de lisanssız yatırımlarda daha hızlı bir artış bekleniyor. Bağlanabilir kapasitenin dolmasına kadar bu durumun devam etmesini öngörüyoruz. Rüzgar enerjisi yatırımlarına bakacak olursak, yaklaşık 4 bin 300 megavatlık kurulu gücümüz bulunuyor. Şu anda 7 bin megavatlık kapasite de lisanslama aşamasında bulunuyor."

 

Bu yıl için rüzgarda 3 bin megavatlık lisans başvurusu alındığını belirten Alaboyun, "2016 için 2 bin megavatlık daha lisans başvurusu alınacak. Özellikle güneş ve rüzgar enerjilerine dayalı yatırımların önümüzdeki dönemde daha da hızlanmasını bekliyoruz. Jeotermal enerjide 600 megavatın üzerine çıktığımızı görüyoruz. Biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinde de her geçen gün yeni yatırımlara imza atılıyor" diye konuştu.

 

`YENİLEBİLİRDE İŞBİRLİĞİ ARTACAK`

Türkiye`nin G20 dönem başkanlığı sürecinde, Enerjinin Sürdürülebilirliği Çalışma Grubu`nun enerjiye erişim, piyasa şeffaflığı, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi alanlarda çalışmalar yürüttüğünü aktaran Bakan Alaboyun, G20 ülkeleri arasında yenilenebilir yatırımlarının yaygınlaştırılması için politik, teknik ve ekonomik çözümler üzerinde çalışmalar yapıldığını da anımsattı.

 

Alaboyun, bu amaçla Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı tarafından tüm ülkelerde yenilenebilir enerji alanında uygulanabilecek bir yol haritası hazırlandığına işaret ederek, "G20 ülkeleri arasında işbirliğinin son yıllarda daha da güçlendiği görülüyor. Gelecek yıl Çin`in dönem başkanlığında ve ileriki yıllarda da enerji alanındaki işbirliklerinin daha da artacağı ve bahsedilen konularda üye ülkelerde yaşanan sorunların asgari seviyeye indirilebileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

www.haberturk.com / ekonomi / enerji

13.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR