Üretici elektriğe para ödemeyecek

Güneş enerjisiyle ücretsiz elektrik hayali sonunda gerçek oluyor. Büyükşehir Belediyesi ile ANET`in projesi ile bin 500 çiftçi ailesi sulama suyu için elektriğe para ödemeyecek.

 

İlk kez Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun Antalya mitinginde açıkladığı güneş enerjisi santrali projesinin detayları ortaya çıktı. Döşemealtı`da yer alan Melli Dağı`nda hayata geçecek proje kapsamında, Antalya`da çiftçiler sulama suyu için elektrik faturası ödemeyecek. Proje Büyükşehir Belediyesi ve kendi iştiraki olan ANET A.Ş. ile birlikte hayata geçecek. Projeye, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı da destek verecek.

 

1.5 MEGAWATT SAAT

ANET Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Urcu konuyla ilgili detayları açıkladı. 1 megawatt altı elektrik üretimi için lisans gerektirmediğini hatırlatan Urcu, "İlk etapta 420 kilowatt saatlik bir güneş enerjisi santrali kuracağız. Parçalar halinde yapılacak güneş enerjisi santralleri 1.5 megawatt saate ulaşacak" dedi.

 

HEDEF ÜRETİM 10 MEGAWATT SAAT

Güneş enerjisi santraliyle ilgili yatırımların parçalar halinde devam edeceğini ifade eden Mehmet Urcu, "Daha sonraki aşamalarda hedefimiz yapacağımız güneş enerjisi yatırımlarının kapasitesinin 9-10 megawatt saate kadar çıkması. Yatırımlarımızı bu hedefe göre şekillendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

 

CLK İLE ANLAŞMA İMZALANDI

Mehmet Urcu, CLK ile `Lisanssız elektrik üreticileri için dağıtım sistem kullanım anlaşmasını` imzaladıklarını duyurdu. Urcu, üretecekleri elektriğin mahsuplaşma yöntemiyle sulama kooperatif ve birliklerine `bedava elektrik` olarak yansıyacağını belirtti ve şöyle devam etti:

 

BİN 500 ÇİFTÇİ AİLESİ YARARLANACAK

"Tarımsal kooperatiflere ve sulama birliklerine destek amacıyla yola çıktık. Projemizin sloganı da `Antalya`da tarım güneş enerjisiyle gelişiyor.` Antalya`da sulama birlik ve kooperatiflerin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik bedava olacak. Antalya`da 55 kooperatif ve birlik var. Böylece Antalya genelinde bin 500 çiftçi ailesine ücretsiz elektrik vermiş olacağız." TALAT ÖZTUZSUZ

www.sabah.com.tr / akdeniz

26.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR