Google eski yarı iletken fabrikasını veri merkezine çeviriyor

Google veri merkezi tesislerine bir yenisini daha ekliyor ve bu yeni merkez en iddialılarından bir tanesi olacak. ABD’nin Tennessee eyaletinin Clarskville şehrinde inşa edilecek bu veri merkezi 1300 dönümlük bir alanda, eski Hemlock Semiconductor fabrikası yerine yapılıyor.

 

Google’ın Veri Merkezi Operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Joe Kava bu veri merkezinin 600 milyon dolara mal olacağına dikkat çekti. Kava Google’ın bu tesis için büyük planları olduğunu ve burayı dünyanın en verimli ve teknik açıdan en gelişmiş veri merkezi yerleşkelerinden bir tanesi olmasını istediğini belirtti.

 

Google, hedeflere ulaşmak için veri merkezinin elektrik kullanımının tamamını yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden sağlamayı planlıyor.

 

Mountain View şirketi daha şimdiden 2 gigawatt’lık yenilenebilir elektrik enerjisini satın aldı ve veri merkezi birkaç yıl içinde faaliyete geçtikten sonra daha fazlasını da satın alacak. Google daha önce de çeşitli veri merkezi faaliyetleri için eski tesisleri satın almış ve bunları dönüştürmüştü. Örneğin ABD’de eski bir kömür santrali satın almış, Finlandiya’da da bu yılın başlarında satın aldığı bir kağıt fabrikasını da deniz suyu ile soğutulan bir veri merkezine çevirmişti. Sabri Küstür

www.teknoblog.com

24.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR