Kırsal kalkınmaya yenilenebilir enerji desteği

TKDK Başkanı Nazlı "Biz yenilenebilir enerjiyle kırsal kalkınmayı bir araya getireceğiz. Kurumun hedefi kırsal alanlara sürdürülebilir kalkınma konusunda destek olmak" dedi.

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, kırsal kalkınmada şu anda lokomotif kurum konumunda bulunduklarını belirterek, "Biz yenilenebilir enerjiyle kırsal kalkınmayı bir araya getireceğiz. Kurumun hedefi kırsal alanlara sürdürülebilir kalkınma konusunda destek olmak" dedi.

 

Nazlı, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) II kapsamında yapılacak yenilenebilir enerji yatırımlarını, AA muhabirine değerlendirdi.

 

Kırsal kalkınma kavramının içerisinde sadece tarımın olmadığını vurgulayan Nazlı, "Enerji, turizm ve yerel el sanatları da kırsal kalkınmanın araçlarından bir kaçı. Şimdiye kadar biz yenilenebilir enerji kısmına girmemiştik. 2016`da uygulanmaya başlanacak IPARD II programıyla beraber yenilenebilir enerjiyi kırsal kalkınma programına dahil ettik" ifadelerini kullandı.

 

Nazlı, programın amacının yenilenebilir enerji üretim tesisleri kurmak olmadığına dikkati çekerek, "Biz yenilenebilir enerjiyle kırsal kalkınmayı bir araya getireceğiz. Kurumun hedefi kırsal alanlara sürdürülebilir kalkınma konusunda destek olmak" dedi. Enerji ile kırsal kalkınma arasındaki bağlantının kurulması gerektiğini kaydeden Nazlı, şöyle devam etti:

 

"Tarım sektörü içerisinde yenilenebilir enerji sektörünü üç basamakta entegre edeceğiz. İlk olarak 11 bine yakın projedeki işletmeler, kendi enerji ihtiyaçlarını rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan karşılaması için mali açıdan desteklenecek. İkinci model, tüzel ve gerçek kişilere 1 megavatın altındaki kurulu güç için 500 bin avronun yüzde 65`ine kadar verdiğimiz destek. Üçüncü basamakta da nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin kendi enerji ihtiyacının 1 milyon 200 bin avroya kadar olan kısmında yüzde 100`e kadar hibe verilecek. Tamamen öz tüketim devredeyse hibe yüzde 100 olacak, enerjinin bir kısmını satmak isteyen tesislere ise yüzde 50 destek sağlanacak."

 

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİ

Bazı uluslararası kuruluş ve ülkelerle işbirliği protokolleri olduğuna değinen Nazlı, "Makedonya, Bosna Hersek, Polonya, Fransa ve Hırvatistan gibi ülkelerle Türkiye`nin protokolü var. Yenilenebilir enerji alanında tecrübemizi artırırken, bilgi sahibi olduğumuz alanlarda da ilgili protokol doğrultusunda kurum ve ülkelerle bunu paylaşacağız" diye konuştu.

 

IPARD II Programı, 27 Ocak 2015`te Avrupa Komisyonu tarafından resmen onaylandı. 2011 yılında uygulanmaya başlanan IPARD programının ilk döneminde yaklaşık 11 bin projeye 3,3 milyar lira hibe desteği sağlandı ve bu destekler sayesinde 6 milyar liralık yatırım gerçekleşti. IPARD`ın ikinci dönemindeyse yaklaşık 3,5 milyar lira kaynağın yatırımcıya aktarılması bekleniyor.

http://uzmanpara.milliyet.com.tr

29.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR