İşte yılbaşı ışıklandırmalarının bedeli

ABD’de Noel döneminde yapılan ışıklandırmaların tükettiği enerji miktarı Etiyopya ya da Tanzanya gibi ülkelerin yıllık enerji tüketimine bedel.

 

Center for Global Development adlı blog kısa süre önce yapığı bir araştırmada, ABD’de Noel döneminde yapılan ışıklandırmaların tükettiği enerji miktarının Etiyopya ya da Tanzanya gibi bazı ülkelerin yıllık tüketimini kat be kat aştığını ortaya koydu. Bu ülkeler yılda sırasıyla 5,30 ve 4,81 milyar kilovat/saat enerji tüketirken, bayramlarda Amerikalıların evlerini ve sokaklardaki yılbaşı ağaçlarını süsleyen ışıkların tüketimi her yıl saatte 6,63 milyar kilovata ulaşabiliyor.

 

Le Figaro’da yer alan habere göre, bu verilerin asıl ilginç tarafı ise, söz konusu ışıklandırma aksesuarlarının ABD’nin yıllık enerji tüketiminin sadece yüzde 0,2’sine denk düşmesi. Ancak bu kadarlık bir tüketim bile yaklaşık 14 milyon buzdolabını çalıştırmaya yetecek düzeyde.

 

Öte yandan, Fransa da yeni yıl ışıklandırmalarının yol açtığı enerji tüketiminde ABD’yle boy ölçüşebilecek düzeyde. Nitekim, Çevre ve Enerji Tüketimi Kontrol Ajansı’nın 2007 yılından beri yaptığı araştırmaya göre, bu tür süslemelerin enerji tüketimi 2014 yılında saatte 75 milyon kilovat oldu. Bu da, 158 bin buzdolabının enerji tüketimine eşdeğer bir miktar olarak hesaplanıyor.

 

Uzmanlara göre, kamusal alanların ışıklandırılması için harcanan enerjide Noel ve yılbaşı süslemelerinin payı yüzde 10’a kadar çıkabiliyor.  LED lambalar ise enerji tüketiminin maliyetini azaltan önemli bir faktör. Nitekim, Fransa’da Noel ışıklandırmalarında bazı şehirler LED kullanmak suretiyle bu dönemdeki enerji tüketim maliyetini 10 bin euro’dan 3 bin 500 euro’ya düşürmeyi başardılar.

www.fortuneturkey.com

30.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR