Danimarka 2050 Yılına Kadar Enerji İhtiyacının %100`ünü Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Sağlamayı Planlıyor

 

Danimarka`da seçilen yeni hükümet ülkenin fosil yakıtlara olan bağını sonlandırmayı planlıyor. Geçtiğimi hafta parlamentoya sürülen teklif, ülkenin enerji ihtiyacının tümünün 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanmasını kapsıyor.

 

Sunulan yenilenebilir enerji teklifi 4 aşamadan oluşuyor. Bunların ilki 2020 yılına kadar ülkenin enerji ihtiyacının %52`sinin rüzgar enerjisi ile sağlanması.

 

Bu aşamada Danimarka`nın sera gazı emisyonlarının 1990 yılına göre %35 oranında azalması sağlanacak. 2030 yılında ise tüm termik santrallerin kapatılması ve kapatılan santrallerin yerine enerji ihtiyacının biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanması planlanıyor.

 

Hükümet 2035 yılı ile birlikte ülkenin tüm güç ve ısınmasının yenilenebilir enerji ile karşılanabileceğini düşünüyor. Planın düzgün bir şekilde ilerlediği düşünüldüğünde 2050 yılında Danimarka`da fosil yakıt tarihe karışacak gibi görünmekte.

 

Danimarka İklim Bakanı Martin Lidegaard, yeni enerji planının küresel ısınma ile mücadelede olduğu kadar ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve gelecekteki yaşanabilecek kaynak sıkıntısı ile de mücadelede önemli olduğunu belirtiyor. Tahminlere göre yeni enerji planı ülkeye 1 milyar dolara mal olacak.

 

Danimarka şu anda rüzgar enerjisi alanında dünya lideri ve ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık %20`si rüzgar enerjisi ile sağlanıyor. Yine de bu hedeflerin karşılanması zor olacak gibi görünüyor çünkü ülkenin enerji ihtiyacının 3`de 2`si halen fosil yakıtlar ile karşılanmakta.

www.limitsizenerji.com

21.12.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR