BELEDİYE: Manisa Yenilenebilir Enerji Kenti Oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, ETV’de yayınlanan ‘Sivil Toplum Diyaloğu Yüksek Standartlar AB Yolunda Manisa...

 

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, ETV’de yayınlanan ‘Sivil Toplum Diyaloğu Yüksek Standartlar AB Yolunda Manisa’ isimli programa konuk oldu. AB ve Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunun görüşüldüğü programda Yalçınkaya, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji ile ilgili projelerini anlattı.

 

Moderatörlüğünü Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın gerçekleştirdiği programda Yalçınkaya’nın yanı sıra Spil Enerji Yöneticisi Ramazan Zeybek, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sezai Taşkın ve İnci GS Yuasa Yatırım Yöneticisi Uçak ve Uzay Mühendisi Andrea Mazzone konuk olarak yer aldı. Avrupa Birliği ve Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunun görüşüldüğü programda Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, yenilenebilir enerji konusunda imar mevzuatıyla ilgili bilgiler verdi. Konunun imar mevzuatı açısından yapılabilirliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya, yenilenebilir enerjinin ülkemizde 1995 yılında Çeşme’de kurulan rüzgâr santralleri ile başladığını belirtti. Yalçınkaya, “Süreç içerisinde ne yazık ki mevzuat hala oturmuş değildir. Kanun gereği imar planı onamada yetkili birimlerimiz; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkili belediyelerdir. Normal bir imar planı ile yenilenebilir enerjiye dönük imar planı yapımı arasında mevzuat açısında ne yazık ki bir fark bulunmamaktadır. Bu kapsamda da başka bakanlıkların uyguladığı mevzuatlarla veya TKDK’nın vermiş olduğu hibelerle de çelişkiler söz konusu oluyor. Manisa bölgemiz; rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ve jeotermal kaynaklar açısından çok cazip konumda ve bu konuyla ilgili aşırı talep bulunmaktadır” diye konuştu.

 

Süreç 6 ay ile 1 yıl arasında sürüyor

Yenilenebilir enerjinin, planlama sürecindeki zorluklarından bahseden Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya, “Müracaat sahibinin idareye yapmış olduğu müracaat neticesinde jeolojik etüt raporları hazırlanır. İlgili kurumlardan görüşler toplanır. Bütün bu kurum görüşlerinin uygun olması durumunda 5 bin ve bin ölçekli imar planları onaylanır. Buradaki 5 bin ölçekli planı onaylama yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ndedir. Binlik planı onaylama yetkisi ise ilçe belediyelerindedir. Her bir plan onaylandıktan sonra bir aylık bir askı süreci oluyor. Dolayısıyla yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımın başlamasından itibaren inşaat ruhsatı alıncaya kadar geçeceği süre ne yazık ki 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir. Süreçte tabi ki farklı aksilikler de çıkmaktadır. Örneğin güneş enerjisi daha düz alanlarda ve yüzde 5 eğimin üzerinde olmayan yerlerde yapılır. Bu tip alanlarda özellikle ilimizde tarım alanıdır. Bir taraftan tarım alanını korumak gerekirken diğer tarafta da enerji yatırımın yapılması gerekmektedir. Bu dengeyi de iyi sağlamak gerekiyor” dedi.

 

Taleplerin sürecinde bazı sıkıntılar oluşuyor

Bu tip taleplerin sürecinde Manisa’da bazı sıkıntılar oluştuğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya, “Şu an Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin elinde müracaat halinde bulunan 60’a yakın rüzgâr enerjisi, 25’e yakın da güneş enerjisi, 2 adet de jeotermal enerji üzerine talep bulunmaktadır. Bunlarla ilgili kurum görüşmeleri toplanma aşamasındadır. Onaylanan da birçok proje var. 1995’te Çeşme’de 1,5 megavat ile başlayan proje, Soma’da çok yüksek bir noktaya gelerek tek bir projede 240 megavatlık bir enerji santrali ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

 

Meclisimiz harç konusunu karara bağlayacak

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji konusunda hayata geçireceği yatırımlar hakkında bilgiler veren Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, “Önceki akşam gerçekleştirilen meclis toplantımızda, yenilenebilir enerji kaynaklarından alınan planlama harçlarının yüksekliği ile ilgili bir konumuz vardı. Bu duruma çözüm üretilmesi için meclis gündemimize alındı. Şu an komisyonlarımızda görüşülüyor. Ücretler daha önce metrekare tanımına göre alınıyordu. Burada da rüzgar enerjisi ile güneş enerjisi arasında fark oluşuyordu. Çünkü 1 megavatlık güneş enerjisi için 20 bin metrekarelik bir alan gerekirken, 5 megavatlık bir türbin için 500 metrekare yeterli. Dolayısıyla metrekare üzerinden bir harç aldığınız noktada 20’de 1’e yakın bir haksızlık yapıyorsunuz. Bunun önüne nasıl geçebiliriz düşüncesi ile kurulum güç kapasitesi üzerinden bir harç alınsın yolunda bir görüşmemiz oldu. Meclisimizin ilgili organlarına konu iletildi. Değerlendirildikten sonra konu karara bağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Yeni arıtma tesisleri güneş enerjisi ile desteklenecek

Manisa’nın Büyükşehir olmasının ardından MASKİ Genel Müdürlüğü’nün kurulduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, “Manisa’nın il bütününde su ihtiyacı ve arıtma tesisleri ile ilgili yatırımlar göz önüne alındığında birçok arıtma tesisinin kurulduğu ancak elektrik faturaları nedeniyle işletilemediği görüldü. Bunun dışında birçok su kuyusundan da elektrikle su basıldığı ortaya çıktı. Bildiğim kadarıyla aylık 4,5 milyon liralık elektrik bedeli MASKİ’nin sırtında bulunuyor. Bununla ilgili MASKİ çeşitli çalışmalar yapıyor. Şu an arıtma tesislerini çalıştırmaya başladılar. Proje aşamasında olan tesisleri güneş enerjisi ile takviye edecek bir çalışma içerisinde. Burada destekleyici nitelikte güneş enerjisi panelleri yerleştirilecek. Su kuyuları ile ilgili de güneş ve rüzgâr enerjisini bir arada kullanarak örnek bir çalışma yapıldı. Bu kuyunun verimliliği inceleniyor. Verimlilik sağlanırsa diğer su kuyularında da bu tarz bir üretime geçilecek” dedi.

 

TKDK’ya başvurulması planlanıyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun kamuya dönük hibe açıklaması gerçekleştirileceğinin beklendiğini dile getiren Yalçınkaya, “Bundan yararlanabilmek noktasında 1 megavatlık bir alan içerisinde durumu anlatabilmek ve yenilenebilir enerjinin gerekliliğini ortaya koymak açısından bir çalışma yapmak istedik. Bununla ilgili GEDAŞ’a ve Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduk. Süreç devam ediyor. Eğer başarılı olabilirsek TKDK’dan başvuru yapmayı biz de düşünüyoruz. Başarılı olamazsak da natif alanlar üzerinde çalışarak bir çözüm üreteceğiz” diye konuştu.

 

Metan Gazından elektrik üretmeyi planlıyoruz

Katı atıkların depolanması yetkisinin Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu dile getiren Yalçınkaya, “Bununla ilgili olarak vahşi depolama alanımızın bulunduğu yerler var. Bu alanda ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bir de yapımına yeni başlanan katı atık bertaraf tesisi var. Bu alanda da nasıl metan gazından elektrik üretimi yapılabilir noktasındayız. Uzunburun’daki projemiz kapsamında hesaplar yapıldı. Proje alt yapısının içerisinde elektrik üretimi ile ilgili alt yapı döşemeleri de gerçekleştiriliyor. Uzunburun’da çöp depolanmaya başlanmasının ardından bir yıl geçtiğinde metan gazı üretimi başlayacak. Bu tarihten itibaren de elektrik üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Çocukların çevre ve yenilenebilir enerji bilgisi arttırılacak

Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan vahşi depolama alanı ile ilgili de planlamaların olduğunu aktaran Yalçınkaya, “Kullanımı sona erecek olan vahşi depolama alanında ise şu haliyle bir metan gazı üretimi yapabilir miyiz düşüncesindeyiz. Metan gazı boşalma bacaları zaten yerinde mevcut. Bununla ilgili fizibilite çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Verimli bir üretim olursa bir çalışma içerisine girmeyi planlıyoruz. Ayrıca Turgutlu, Salihli, Akhisar’da bulunan ilçelerin kullanmış olduğu vahşi depolama alanları ile ilgili de Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımız, ilgili ilçelerden bu alanların devrini sağlayıp bir fizibilite çalışması üzerine gidecekler. Sonrasında da bu alanların rehabilitasyonu gerçekleştirilerek doğaya kazanımlarını yapacağız. Son olarak da Karaçay deremizin etrafında rekreasyon projemiz var. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımızın bu alanda bir çalışması mevcuttur. Çocuklarımız için çevre ile ilgili bilgilendirme yapılacağı bir alan tasarlamak istiyoruz. Bununla ilgili de proje çalışmalarımız son noktasında gelmek üzere. Bu noktada da gerek geri dönüşüm, enerji üretimi gerekse orada bulunacak binanın elektrik enerjisini güneş panellerinden destekleyecek şekilde bir projemiz gündemdedir. Özellikle ilkokul çağındaki öğrencilerimizin bu konuya ilişkin bilgi düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmamız mevcuttur” ifadelerini kullandı.

www.e-manisa.com

14.01.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR