Evinin bahçesinde helikopter yapıyor

Manisa`nın Salihli ilçesine bağlı Yılmaz beldesinde ikamet eden evli ve bir çocuk babası Hamdi Karakoç (25), çocukluk hayali olan helikopter projesi kapsamında evinin bahçesinde helikopter yapıyor.

 

Yılmaz beldesinde çiftçilik yapan evli ve 1 çocuk babası Hamdi Karakoç, çocukluk hayali olan helikopterin yapımına iki yıl önce başladı. Evinin bahçesinde boş vakitlerinde günde 2-3 saat zaman ayırarak helikopter üzerinde çalıştığını belirten Karakoç, "Çocukluğumdan beri helikoptere karşı büyük bir merakım vardı. Kendime sürekli olarak `bir gün bu helikopteri yapacağım` diyordum. Uzun yıllar gerek internet ortamında gerekse diğer araştırmalarım sonucunda helikopteri yapmaya karar verdim. 2 yıl önce de yapımına başladım. Ben ilkokul 5. sınıfa kadar okudum. Gençliğimin büyük bir kısmı da sanayide geçti. Eğer eğitimime devam etmiş olsaydım bugün bir mühendis olarak belki bu tür işlerde görev alabilirdim" dedi.

 

Şu anda evinin geçimini çiftçilik yaparak sağladığını belirten Karakoç, "Bu işe gönül verdim ve helikopteri uçurmak için sonuna kadar çalışmaya devam edeceğim. Bütçem kısıtlı. Evimin geçimini gündelik çiftçilik işlerinde çalışarak sağlıyorum. Helikopterin gövde ve bazı parçaları içinde şu ana kadar 3 bin lira harcadım. Param oldukça ya da biriktirebildikçe helikoptere parça alıyorum ve ağır ağır mesafe alıyorum. Helikopteri tamamlamak için 3 bin liraya daha ihtiyacım var" diye konuştu.

 

NE BİNDİ NE DE GÖRDÜ

Karakoç, "Hayatımda helikoptere hiç binmedim, yakından bile görmedim. Helikopterin pervanesinin toplam uzunluğu 4 metre, arka kuyruk pervanesinin toplam uzunluğu ise 3 metre olacak. Helikopterin üzerinde iki zamanlı 301`lik MHZ motoru mevcut. Çünkü bu motor çok seri ve kalkış daha iyi olacak. Şu aşamadan sonra ana pervanemizi bağlayacağız, rulmanlarımızı ve kayışları takıp deneme amaçlı çalıştırmayı planlıyorum. Helikopterin eksik malzemelerinin alınmasında bana yardımcı olacak birisi olsa 4 ay gibi bir sürede bunu tamamlarım. Helikopterin şu anki ağırlığı ortalama 150 kilogram. Tamamlandığında 200 kilogramı geçmeyecek ve tek kişilik olacak" dedi.

 

"EVİMİN ELEKTRİĞİNİ KENDİM ÜRETECEĞİM"

Karakoç son olarak, "Amacım bu helikopteri tamamlamak ve uçurmak. Tek dileğim bu helikopterle bir uçmak. Helikopterin yapımını tamamladıktan sonra güneş enerjisi ile çalışan araba ve evimin elektriğini güneş enerjisinden üreten bir sistem yapmayı hayal ediyorum. Şimdi bir taraftan da bunların araştırmalarına başladım" dedi. Manisa (İHA)

www.zaman.com.tr / gündem

03.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR