Bursaya termal turizm kasabası kurulacak

Bursa Çalışma Grubu nun organize ettiği temiz enerji kaynakları konulu panelde, Bursa sınırlarında 19 HES bulunduğu belirtildi. Bursa da termal turizm kasabası oluşturulacağı bilgisi verilen toplantıda, jeotermal sulardan vatandaşların da rahatça istifade edebilmesi istendi. Panelde, Bursa nın jeotermal kaynaklarını sanayi ve turizmde yeterince değerlendiremediğine dikkat çekilirken, güneş enerjisinin soğutma sistemlerinde de kullanılabileceği vurgulandı.

 

Kent Konseyi Bursa Çalışma Grubu tarafından Bursa ve Çevresi Temiz Enerji Kaynakları konulu panel düzenlendi. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, sanayi, turizm, ihracat ve tarih konularında Türkiye nin en önemli şehri olan Bursa da yaşamanın bazı sorumlulukları olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Dr. Mustafa Uysal ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, ilk sözü alan DSİ Bölge Müdürlüğü nden Cemal Vatansever, hidroelektrik santrallerle (HES) ilgili bilgi verdi. Temiz enerji dendiğinde akla ilk önce hidroelektrik santrallerinin geldiğini belirten Vatansever, 4628 sayılı yasa kapsamında Bursa sınırları içinde 19 adet HES bulunduğunu kaydetti. Bunların 3 ünün işletmede, 3 ünün inşaat aşamasında, 5 inin proje aşamasında, 8 inin de fizibilite aşamasında olduğunu anlatan Vatansever, Bursa daki HES potansiyelinin Türkiye genelinin yaklaşık yüzde 3,8 ini temsil ettiğini dile getirdi. Uludağ Üniversitesi nden Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit, konuşmasında Bursa ve Güneş Enerjisi konusunda bilgiler verdi. Dünya geneline bakıldığında Almanya da 2000 yılı itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki yerinin yüzde 7 iken, 2010 da yüzde 16, 2020 de yüzde 27, 2050 yılında ise yüzde 64 e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Yiğit, şöyle konuştu: "Türkiye de ise genel enerji tüketiminin kaynaklara göre dağılımı 2005 yılı itibarıyla petrol yüzde 38, doğalgaz yüzde 22, kömür yüzde 27, yenilenebilir ise yüzde 13 tür."

 

Türkiye de kurulu güneş kolektörü miktarının yaklaşık 12 milyon metreküp olduğunu, yıllık üretim hacminin ise 750 bin metrekareyi bulduğunu anlatan Yiğit, güneş enerjisinden ısı enerjisi yıllık üretimi 420 bin TEP olan Türkiye nin bu haliyle dünyada kayda değer bir güneş kolektörü üreticisi ve kullanıcısı durumda olduğunu dile getirdi. Güneş enerjisiyle sadece ısı üretilebileceği düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Yiğit, şöyle konuştu: "Güneş enerjisiyle soğutma sistemi de kullanılabilmektedir. İlk güneş enerjili soğutma sistemi de 1872 yılında Paris te kullanılmıştır. Bursa gibi bir sanayi şehrinde güneş enerjisinin bu yönüyle kullanılması büyük fayda sağlar. Yaz aylarında yoğun bir şekilde kullanılan klimalar, meyve üreticilerinin kullandığı soğuk hava depoları güneş enerjisinden yararlanılarak çalıştırılabilir. Böylece hem üretici hem de tüketici ekonomik açıdan faydalanmış olur. Fosil kaynakların azalması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmasıyla güneş enerjisinin daha fazla önem kazanacağına inanıyorum."

 

Bursa nın jeotermal potansiyeli hakkında sunum yapan Jeotermal AŞ den Hasan Aydın ise, "Valiliğimiz öncülüğünde devam eden çalışmalar sonucu 40 ile 90 derece sıcaklıkta yaklaşık 300 lt/sn debide jeotermal potansiyele sahip olduğumuz tespit edilmiştir." diyerek, çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Aydın, "Bu termal sularla çeşitli büyüklükte oteller, kür parkları, klinik oteller, sağlık merkezi, sosyal ve kültürel ihtiyaçları giderecek tesisleri de içeren bir termal turizm kasabası oluşturulması planlanıyor." dedi.

 

Jeotermalden yeterince yararlanılamıyor

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Yamankaradeniz, Bursa nın Allah ın bir lütfu olan jeotermal kaynaklardan bugüne kadar yeterince yararlanamadığını dile getirdi. Bursa nın hukuksal sorunlar nedeniyle bu zamana kadar 40 ile 90 derece arasındaki kaynakları kullanamadığını, Vali Şahabettin Harput un girişimleri sonucu bu sıkıntıların tek tek aşıldığını anlatan Yamankaradeniz, şöyle konuştu: "Bu kaynaklardan Bursa nın ısınma olarak da yararlanması gerekir. En azından şehrin belirli yerlerinde merkezi ısınma sistemi olarak bu sıcak sular kullanılabilir. Sıcak suları soğutma sistemlerinde de kullanabiliriz. Klimalar ve soğuk hava depolarında kullanılmasıyla maliyetler düşer, vatandaşa büyük yarar sağlar. Kimi uzmanlar, yerin altındaki enerjinin bir miktar boşaltılmasıyla deprem riskinin azaltılabileceğini de söylüyor. Henüz bu konuda net bir şeyler yok ama bir miktar enerji boşaltımının faydası olur."

 

Jeotermal kaynaklardan bu zamana kadar hep işletmelerin yararlandığını vurgulayan Yamankaradeniz, yöneticilerin bu kaynaklardan vatandaşların da yararlanabilmesi için gerekli çalışmaları yapması gerektiğini dile getirdi. Jeotermal enerjinin Bursa nın geleceği olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, termal turizm kasabası düşüncesinin ise tarihi bir fırsat olduğunu belirtti. www.zaman.com.tr / 14 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR