Ambargo sonrası İran`da enerji fırsatları

Türk şirketlerinin, Batı ambargosunun bitmesiyle İran`da ortaya çıkan yatırım fırsatlarını değerlendirmek için geç kalmaması gerektiği belirtildi.

 

Antalya`da, Batı ülkelerinin Tahran`a uyguladığı ambargonun kaldırılmasından sonra İran`da enerji sektörüyle ilgili yatırım fırsatlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi.  "Ambargo sonrası İran: Yeni İş - Yeni Enerji - Yeni Fırsatlar" adı altında gerçekleştirilen Konferans`a Tahran`dan gelerek katılan İran heyeti, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bürokratlardan oluşuyordu.

 

Dünya Enerji Konseyi İran Milli Komitesi Genel Sekreteri Dr. Davood Manzoor, Konferansın açılışında yaptığı konuşmada "Türkiye ve İran kardeş ülkedir. İki ülke bu coğrafyanın ekonomik kalkınmasının önünü açabilir" dedi. Manzoor, İran’ın Türkiye ile işbirliği yapabileceği yönünde sinyaller verdi.

 

Antalya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Barut da toplantıda yaptığı konuşmada, İran ile Türkiye arasındaki ikili işbirliği sayesinde iki ülke arasındaki ticaretin 50 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini vurguladı. Barut, bunun da hem her iki ülke ekonomisini hem de bölge ekonomisini canlandıracağını ifade etti.

 

Toplantıda konuşan Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz da ambargonun kalkmasının Antalya ekonomisine de olumlu katkıları olabileceğini ifade etti. Turizm ve tarım sektöründe yeni işbirlikleri doğması umudunu dile getiren Yavuz, “İran Ambargosunun kaldırılması bizler içinde bir mutluluk getirdi, komşumuzun sevinci bizim de sevincimizdir" diye konuştu.

 

Açılış Konulmasından sonra İran Heyeti tarafından İran`da bulunan 7 adet serbest bölge tanıtıldı. Yetkililer, İran’ın 12 yıllık ambargo sırasında ayakta kalabilmesinin en güçlü dayanaklarından biri olarak serbest bölgelerdeki yatırımları gösterdi.

 

İran’ın dünyanın ikinci büyük doğalgaz ve dördüncü büyük petrol rezervine sahip ülkesi olduğuna dikkat çeken yetkililer, bunları işletmek için Türk yatırımcıları İran`daki serbest bölgelerde yatırıma davet etti.

 

Petrol ve gaz ağırlıklı konferansta yenilenebilir enerjiyle ilgili kısım da büyük ilgi gördü. GÜNDER Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bayram, bölgenin güneş enerjisi potansiyeli ve solar teknolojisi üzerine İranlı yetkililere ve katılımcılara bilgi aktardı.

 

Petrol ve gaz ülkesi İran için düzenlenen Konferansın Yenilenebilir Enerji Bölümü`nde petrolün muadili sayılan kaynaklara ilişkin konu başlıkları da yer aldı. Öunlardan biri "Ekilebilir olmayan kuru arazide Biyoetanol üretimi" idi.

 

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da konuşmasında Türk yatırımcıların ambargonun sona ermesinden sonra İran`daki fırsatları değerlendirmekte geç kalmamalarını önerdi. Kumbaroğlu "İran’ın ülke dışımndaki bankalarda bloke edilmiş 100 milyar dolarlık sermayesi mevcut. Yakın zamanda bu sıcak para İran’a giriş yapacak. Çoğu Batı Avrupa ülkeleri ambargo kalkar kalkmaz direkt bağlantıya girdiler, başta da Almanya" dedi. Hasan YİĞİT - Enerji Günlüğü / ANTALYA

http://enerjigunlugu.net

25 Ocak 2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR