Solar Impulse Pasifik`i geçti

Hawaii`den üç gün önce havalanan güneş enerjili uçak, Pasifik Okyanusu`nu aşarak California`ya inmeyi başardı. Turun dokuzuncu etabını tamamlayan Solar Impulse, dünyanın çevresini dolaşmak adına dev bir adım attı.

 

Haziran ayında bataryasında meydana gelen arıza nedeniyle Havaii’ye iniş yapmak zorunda kalan güneş enerjili Solar Impulse uçağı, cuma günü başladığı turun dokuzuncu etabında California’ya indi.

 

Kokpitinde pilot Bertrand Piccard ile üç gün uçan Solar Impulse 2, Pasifik Okyanusu`nu geçmeyi başardı.

 

Solar Impulse 2, daha önce 118 saat aralıksız uçarak rekor kırmıştı.

 

Uğradığı ülkeler

Dünya turuna 5 Mart 2015`te Abu Dabi`den başlayan Solar Impulse 2, şimdiye kadar Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, Japonya ve Hawaii`ye uğradı. Uçak, rotasında bulunmamasına rağmen kuvvetli rüzgarların kanatlarına verdiği zarar sebebiyle Japonya`da yaklaşık 1 ay planlanmamış bir mola vermişti.

 

Uçak, Temmuz ayı başında beş gün süren zorlu Japonya-Hawaii etabının ardından, aşırı ısınmanın bataryalarına verdiği kalıcı hasar nedeniyle Hawaii’de uzun bir bakım ve test aşamasına girmişti.

 

Ağırlığı 2,3 ton, kanatları 72 metre

Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

 

Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kat eden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand  Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk  insanlar olarak tarihe geçecek.

www.milliyet.com.tr

24.04.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR